Digitala lås – låser upp dörrlås med mobilen

Vad sägs om en helt digital nyckelknippa? Med digitala lås behövs inga fysiska nycklar eller nyckelbrickor. Du låser istället upp dörrar via en app i telefonen. Smart, eller hur? Den smarta tekniken och uppkopplingen mot en molntjänst via internet är också bakgrunden till att digitala lås även kallas för smarta lås.

En digital nyckelknippa i en app i telefonen

Alla nycklar finns på en digital nyckelknippa i en app i din mobiltelefon – en helt digital nyckelhantering. Dessa mobiltelefonnycklar kan enkelt skapas, delas och spärras. Med en enkel knapptryckning låser du upp ditt digitala dörrlås. I vissa digitala låssystem räcker det till och med att telefonen är i närheten av låset, som då känner av det, och låses upp automatiskt.

Nyckelfria lås är bra för både miljö och plånbok – mobilnycklar skickas digitalt

Hos företag och fastighetsägare kan nyckelfria lås innebära många effektiviseringar.

 • Slipp all fysisk hantering med att lämna nycklar till gäster, entreprenörer, transportörer, medarbetare eller boende. Nycklar skickas istället digitalt – inga resor för att hämta upp en fysisk nyckel/nyckelbricka behöver göras.
 • Spara pengar på att era entreprenörer faktiskt är ute och gör sitt jobb, istället för att åka fram och tillbaka för att hämta och lämna nycklar.
 • Undvik risker med att gömma nycklar på överenskommen plats, vanligt förekommande vid exempelvis uthyrning av lokaler/stugor. Skicka istället nycklar direkt till användaren.

Detta sparar såväl tid som pengar för alla inblandade. Dessutom blir färre transporter positivt ur ett miljöperspektiv.

Digitala lås kan installeras på alla dörrar

Digitala lås kan installeras på alla slags dörrar, såväl inomhus som utomhus; till bostaden, kontoret, byggarbetsplatsen eller kanske till gymmet.

Lås upp dörren med digitalt dörrlås på din mobiltelefon | SafeTeam

Digital nyckelhantering: Styr era digitala lås på distans

Ni som är ansvariga för systemet kan enkelt styra passeringen genom era dörrar med digitala lås. På distans skickar ni digitala nycklar till användare som ska få tillträde till en lokal eller ett område. Lika snabbt drar ni tillbaka behörigheter, om användaren inte längre ska kunna öppna era digitala dörrlås.

Med denna digitala nyckelhantering kan ni även se historik genom att plocka ut loggar på tidigare passeringar.

Administrera enkelt direkt från mobilen

Det finns många olika smarta lås på marknaden. Vissa av dem kan administreras via en webbportal som är optimerad att fungera lika bra på mobil som på dator. Den digitala nyckelhanteringen gör att du kan skicka ut nycklar, administrera och ha full kontroll direkt via din smartphone. Andra lösningar kräver en lokal programvara för administrationen.

Släpp in hantverkare med tillfälliga digitala nycklar

Med digitala lås kan tillfälliga nycklar delas ut till hantverkare eller fastighetsskötare som ska släppas in i era lokaler. Ni ger dem endast behörighet de dagar och tider som är överenskommet.

Första gången behöver hantverkaren ladda ner appen till sin mobiltelefon. Men jämfört med att åka och hämta en vanlig nyckel någonstans, går digital nyckelhantering betydligt snabbare. Och med appen i telefonen är det bara att låsa upp dörren.

Teknik för överföring av behörigheter

Digitala låssystem kan använda olika tekniker för att överföra information mellan mobiltelefonen och det smarta dörrlåset. Överföring kan ske via Bluetooth eller NCF (Near Field Communication). Det finns även låssystem där båda möjligheterna finns.

Bluetooth-lås

Lås som använder Bluetooth är bekväma eftersom närkontakt med låset inte krävs. Upplåsning kan ske på upp till 80 meters avstånd. Det innebär ibland en stor fördel. Exempelvis att man inte behöver kliva ur bilen för att låsa upp en grind eller port för motortrafik. För Bluetooth-lås krävs någon form av strömförsörjning till låset.

NFC-lås

Andra digitala dörrlås bygger på NFC-teknik och låses upp genom att man ”blippar” mobiltelefonen mot låset. Vissa av dessa kräver varken ström eller batterier utan hämtar energin från användarnas smarttelefoner då de hålls upp mot låscylindern.

 

Digitala lås är kostnadseffektiva att installera

Digitala lås installeras mycket enkelt, med minimala ingrepp på befintliga dörrar. Beroende på fabrikat och lösning installeras de på olika sätt:

 • cylinderbyte till digital låscylinder
 • låshusbyte till låshus med fullt inbyggda digitala funktioner
 • tillägg av en extern komponent vid dörren.

Har ni redan ett elektroniskt lås eller passersystem, är det lätt att berika er fastighet med mobil access. Låset kopplas då in på befintligt ellås i dörren och sedan är det bara att programmera systemet efter era önskemål. Installationen är snabb och kostnadseffektiv.

Finns det inget befintligt ellås eller passersystem kan givetvis digitala lås installeras ändå. Följande möjligheter finns då:

 • strömförsörjning fram till dörren
 • installation av batteridrivna digitala lås
 • installation av digitala lås som varken kräver batterier eller ström.

Vilken lösning som passar er bäst hjälper vi er att komma fram till. I samband med en offert kan vi rekommendera den lösning som passar er verksamhet bäst, beroende på hur era behov och er fastighet ser ut.

Fördelar med digital nyckelhantering:

 • Du slipper bära runt på en fysisk nyckelknippa.
 • Dörren kan låsas upp via en app i telefonen.
 • Mobilappen som används för upplåsning fungerar även offline.
 • Digitala nycklar styrs via en molntjänst – enkla att spärra, enkla att aktivera och skicka ut direkt.
 • Installationen är snabb och kostnadseffektiv.
 • Tekniken är säker – modern kryptering används vid digital nyckelhantering.

Modern teknik med hög säkerhet

Teknikutvecklingen inom smarta dörrlås går snabbt och nya tekniker för digital access utvecklas hela tiden. Många väljer att helt digitalisera tillträdet till sina fastigheter. Men för att hålla nere investeringskostnaden finns det även bra möjligheter att kombinera digitala system med mer traditionella system, där upplåsning sker med vanliga fysiska nycklar eller passerbrickor.

Digitala lås som erbjuds av SafeTeam har hög säkerhet. En modern kryptering ligger bakom tekniken. Man är heller inte beroende av internetuppkoppling till telefonen för att låsa upp ett digitalt lås.

Vad händer om mobilen inte har internetuppkoppling?

Mobilappen kräver inte internet för att låsa upp en dörr. Låset jobbar helt offline för öppningsförfarandet.

Alla uppdateringar och förändringar i systemet skickas och tas emot av mobiltelefonen vid varje passage i dörren. De lagras i telefonen tills den får nätuppkoppling igen. När telefonen sedan ansluts till internet kommunicerar den med servern och de byter data med varandra. Allt sker i bakgrunden och du behöver inte aktivt göra detta.

Vad händer om man tappar sin mobiltelefon?

Den risken finns ju såklart, men skadan blir mindre jämfört med borttappade fysiska nycklar.

Man kan alltid använda en annan telefon för att ladda ned appen igen, och logga in med sina uppgifter. På så vis kan man alltid få tillträde, så länge man kan få tag i en telefon till.

Väljer ni ett låssystem där fysiska fysiska nycklar fungerar parallellt med digitala nycklar så kan extranycklar dessutom användas om de finns tillgängliga någonstans.

I ett vanligt mekaniskt låssystem är en borttappad nyckel en säkerhetsrisk om den hamnar i orätta händer. Det kan innebära behov av att byta ett helt låssystem. Men med ett nyckelfritt låssystem i er fastighet kan digitala nycklar snabbt kallas tillbaka. På så sätt bevaras en hög säkerhet.

 

Digitala nycklar förenklar hos kommersiella fastigheter och kontor

I kommersiella lokaler och kontor passar digitala lås ypperligt, då er administration kring uthyrning av lokalerna förenklas genom den digitala nyckelhanteringen. Ett modernt kontor kan göras helt nyckelfritt med digitala lås och mobil access. Medarbetare, såväl som lokalvårdare och hantverkare, använder sina mobiler som nyckel istället för koder, taggar eller vanliga nycklar.

Nyckelfria lås sparar tid för fastighetsbolag

Hos fastighetsbolag som hanterar många nycklar blir digitala låssystem ett sätt att både spara tid och pengar. Nyckeladministrationen förenklas och inga resor för nyckelutlämning behöver göras.

Även hos gym, parkeringshus och flerbostadshus förenklas både tillträde och administration med digitala lås.

 

Säkerhetstekniker från SafeTeam visar hur digitalt dörrlås fungerar | SafeTeam

 

Användningsområden för digitala lås

Det finns många dörrmiljöer där digitala lås passar bra, exempelvis:

 • trapphus
 • entréer
 • konferensrum
 • tvättstugor
 • soprum
 • garageportar
 • vinds- och källardörrar
 • elrum/pannrum/teknikrum
 • hisscentralsrum
 • byggarbetsplatser
 • avlägsna platser (radiomaster, NOD-rum och liknande).

Vanliga frågor

 • Vilket digitalt låssystem passar större företag?

  För större företag och fastighetsbolag rekommenderar vi ofta Parakey PDL, Parakey styrbox, Parakey Slim eller iLOQ S50. Det finns fler fabrikat som vi kan rekommendera i sammanhang då andra alternativ passar bättre, t.ex. Evva AirKey. SafeTeams projektörer är väl insatta i respektive låssystems för- och nackdelar och kan ge er en rekommendation utifrån era behov.

 • Vilket digitalt låssystem passar mindre företag?

  Precis som hos större företag rekommenderar vi ofta Parakey PDL, Parakey styrbox, Parakey Slim eller iLOQ S50. Yale Doorman kan också vara ett bra alternativ för mindre företag. Prata med någon av våra projektörer för att få mer information om olika alternativ.

 • Varför ska företag investera i digitala lås?

  Företag som investerar i digitala lås ser ofta fördelar som förenklad nyckelhantering, temporära tillträdesstyrningar, händelseloggar och förenklat underhåll. Det finns även mängder av integrationsmöjligheter med andra fastighetssystem, bokningssystem och informationssystem som öppnar upp möjligheter till automatiserade flöden.

  Även miljöaspekten ses som en fördel, då resor för att hämta och lämna fysiska nycklar inte behövs.

  Digitala lås sparar helt enkelt både tid, pengar och resurser.

 • Vilka fördelar finns med ett digitalt lås?

  Fördelen med ett digitalt lås är att du slipper fysiska nycklar. En app i din smartphone blir din nyckelknippa där dina digitala nycklar förvaras. Detta innebär en rad fördelar: möjlighet att dela ut digitala nycklar på distans, tex till en hantverkare som ska besöka en fastighet tillfälligt, möjlighet att spärra behörigheter och möjlighet att se vilka passeringar som gjorts i efterhand.

 • Hur säkra är digitala dörrlås?

  Det finns en mängd digitala lösningar för dörrlås på marknaden, med varierande kvalitet och säkerhet. De fabrikat som SafeTeam erbjuder är etablerade lösningar, som uppfyller högt ställda säkerhetskrav. Precis som för vanliga lås rekommenderar vi att du pratar med en auktoriserad låssmed, som SafeTeam, innan du investerar i ett digitalt låssystem.

 • Vad är ett smart lås?

  Ett smart lås är ett digitalt lås där antingen själva låset är uppkopplat mot internet (t.ex. Yale Doorman) eller där en app i en mobiltelefon fungerar som en digital dörrnyckel (t.ex. Parakey och iLOQ S50). Behörigheter för smarta lås, d.v.s. vem som ska kunna låsa och låsa upp dem, styrs via någon form av molntjänst på internet. Smarta lås är en självklarhet inom modern fastighetsteknik då allt fler fastigheter digitaliseras (proptech) och de internetuppkopplade prylarna (IoT, Internet of Things) blir allt fler.

  Här kan du läsa en intressant artikel om smarta lås.

 • Vad menas med mobil access?

  Olika tillverkare använder olika begrepp för digitala låssystem och digitala passersystem. Mobil access inom proptech betyder att dörröppning sker via en app i mobilen med digitala nycklar.

 • Hur kan man låsa en dörr utan nyckel?

  Med nyckelfria lås kan du låsa dörren med en app i din mobiltelefon. Tekniken som används är antingen Bluetooth eller NFC (Near-Field Communication).

 • Behöver digitala lås batterier?

  Vissa digitala lås kräver batterier, men inte alla. Det finns helt batterifria digitala låssystem. Vilken lösning som passar er bäst beror på era behov, och även andra fördelar respektive nackdelar med de olika låssystemen. Detta hjälper vi er att få klarhet i inför en installation av digitala lås.

Har du en annan fråga?

Vi är cirka 200 medarbetare på SafeTeam som gärna svarar på dina frågor. Ring oss eller fyll i formuläret nedan!

Larmtekniker svarar på frågor om larm och CCTV

Vill du få en offert?

Vill du få en offert på digitala lås? Eller har du en fråga eller fundering som vi kan hjälpa dig med?

Besvara formuläret nedan för att komma i kontakt med oss. Vi hjälper dig gärna!