Slipp nycklarna med ett kodlås

En dörr med kodlås öppnas med kod istället för nyckel. Då slipper ni risken att nycklar försvinner och hamnar i orätta händer. Ni behöver heller inte engagera er i någon resurskrävande nyckelhantering. Det finns många typer av lås på marknaden – vi på SafeTeam hjälper er att hitta och installera låset för just era behov.

Vad är ett kodlås?

Ett kodlås är ett flexibelt lås som inte kräver nycklar för att öppnas, istället används koder. Koden skrivs in via en numerisk knappsats som är placerad vid sidan av dörren, på låset alternativt på dörrens kodhandtag, beroende på fabrikat och lösning. När korrekt kod är inskriven öppnas dörren. Kodlås till exempelvis ytterdörrar drivs med batteri medan kodlås som är placerade vid soprumsdörrar eller entréer vanligtvis drivs av ström.

Kodlås för trapphus eller kontorsdörrar

Lås med kod monteras för att det ska vara enkelt – dörren ska vara låst, men behöriga kan lätt komma in. Vanliga användningsområden för dessa lås är trapphus/portingångar till lägenhetshus, invändiga kontorsdörrar, ingångar till förskolor, omklädningsrum etc. Lås med kod är lämpliga där säkerhetskraven är något lägre, eftersom en kod lätt sprider sig till obehöriga. Vill ni uppnå högre säkerhet rekommenderar vi passersystem.

Vad skiljer ett kodlås för en innerdörr mot ett för en ytterdörr?

Ett kodlås för en innerdörr är klassat för att sitta inomhus och ett lås för ytterdörren är klassat för att placeras utomhus. Monteras ett kodlås för en innerdörr på en ytterdörr kan det innebära en säkerhetsrisk.

Skillnader mellan kodlås och passersystem

Att kodlås och passersystem är en och samma säkerhetslösning är ett vanligt missförstånd. Ett kodlås till en dörr styr den enskilda dörren, medan ett passersystem är ett tekniskt system av elektroniska lås där dörrarna kommunicerar med varandra. Med ett passersystem kan ni styra vilka dörrar som ska kunna öppnas och vem som får passera var. Passersystem är mer flexibla och kan även kopplas ihop med exempelvis inbrottslarm och kamerabevakning.

En annan viktig skillnad är vad som krävs för att öppna dörren. Något förenklat kan man säga att för att öppna ett kodlås till en dörr (ytterdörr eller kontorsdörr etc) krävs en kod, medan dörrar i ett passersystem låses upp med hjälp av nyckelbrickor/taggar.

Kodlåset är en enkel produkt som ger en grundläggande säkerhetslösning. Finns det en möjlighet att era trygghetsbehov kommer att förändras under en snar framtid är det ett bra strategi att välja ett lås som går att uppgradera till ett fullskaligt passersystem. Kontakta SafeTeam så hjälper vi er.

Fördelar med kodlås till en dörr

Fördelen med kodlås till en dörr är att det är en relativt enkel lösning. Våra tekniker kan göra en snabb och enkel installation och sedan är låset enkelt att underhålla. Här nedan ser ni andra fördelar med den här typen av lås.

Lås som är enkelt att montera

Ett lås med kod är relativt enkelt att montera och kräver oftast ingen justering av dörren eller dörrkarmen. Låset monteras enkelt på en standarddörr precis som ett vanligt lås, det kan monteras utanpåliggande eller infällt. Kodlås kan monteras utanpåliggande eller infällt. Det är ingen större skillnad på lås som är utanpåliggande eller infällda förutom utseendet dock står infällda lås bättre emot yttre påverkan som inbrottsförsök och eventuella sabotage. Förutom utanpåliggande och infällda lås finns även batteridrivna kodlås för montage på dörrblad.

För att en dörr med kodlås ska fylla sin önskade funktion krävs att dörren stängs automatiskt efter öppning. Vi kan även hjälpa er att sätta upp dörrstängare för detta syfte.

Lås som ger er säkerhet till låg kostnad

Lås med kod är ett bra alternativ för de platser där säkerhetskraven är något lägre. Exempelvis kan kodlås till en ytterdörr vara en bra idé om dörren leder till ett trapphus eller en portingång i en lägenhetsbyggnad. Att montera kodlås på en innerdörr på ett kontor är också vanligt.

Ett lås med kod är ett kostnadseffektivt alternativ som gör att ni slipper risken med borttappade nycklar, som ofta får kostsamma låsbyten till följd. Ni slipper även att hantera in- och utlämning av nycklar. Vid högre säkerhetskrav är dock ett elektroniskt passersystem ett bättre val.

Ett lås där ni kan styra tillträdet

Det finns kodlås som kan programmeras så att koderna endast öppnar dörren under vissa tider. Vissa koder, t.ex. tidningsbudets kod, kanske bara ska fungera på morgonen. Koderna är lätta att ändra vid behov. Ni kan själva lägga in individuella dörröppningstider för låsen om ni önskar det.

Kodlås för trapphus eller kontordörrar | SafeTeam

 

Vi erbjuder alla fabrikat av kodlås

Som oberoende säkerhetsleverantör erbjuder vi på SafeTeam alla etablerade fabrikat av kodlås för innerdörrar och ytterdörrar, exempelvis:

 • Axema
 • ASSA
 • Yale Doorman
 • RCO
 • Vanderbilt (tidigare Bewator)

Så väljer ni rätt kodlås

Det finns kodlås med mer eller mindre avancerade funktioner och det är lätt att gå vilse bland alla lås som finns. Innan ni bestämmer er för ett lås med kod rekommenderar vi därför att ni funderar över några viktiga frågor:

 • Vad ska låset fylla för funktion? Om ni endast vill ha kod till ett lås räcker det med ett enkelt kodlås. Vill ni däremot att låset ska kunna tidsstyras eller att flera olika koder ska kunna användas är det bättre att välja ett mer avancerat lås. Rådgör med oss så hjälper vi er.
 • Hur många ska passera ut och in genom dörren? Är det ett fåtal personer som kommer att gå in och ut genom dörren några gånger om dagen är ett så kallat villalås en bra idé. Kommer dörren däremot att öppnas hundratals gånger per vecka är det bättre att välja ett enkelt utanpåliggande eller infällt lås.
 • Hur stor är sannolikheten att ni behöver bygga ut låssystemet? Vill ni ta höjd för framtida förändringar kan vi rekommendera ett kodlås som går att bygga ut. Med tillhörande produkter kan vissa kodlås omvandlas till en porttelefoni- eller passersystemslösning. Samma knappenhet kan då användas som porttelefon och kortläsare i ett passersystem.

Det finns många parametrar att tänka på vid val av lås hör av er till oss, våra låsexperter hjälper er att välja en säkerhetslösning som passar er verksamhet och era behov.

Byt koden ofta

Det finns alltid en risk att koden till ett kodlås sprider sig till obehöriga. Därför är det viktigt att inte ge ut den till fler än nödvändigt, samt att byta kod med jämna mellanrum.

Snabba fakta om kodlås

Kodlås finns med:

 • IR-mottagare för postens IR-sändare. Lås med inbyggda IR-mottagare gör att brevbäraren inte behöver slå in koden eftersom koden överförs via en fjärrkontroll istället för på en knappsats. Kodändringar sker automatiskt vilket även innebär en förenklad hantering för er som fastighetsägare.
 • vandalsäker och fuktskyddande kapsling
 • utanpåliggande eller infällt montage
 • montage på dörrblad (batteridrivna).

Välj SafeTeam för vår kompetens och höga service

SafeTeam har över 50 års erfarenhet av säkerhetsteknik och vi hjälper er att ta fram den säkerhetslösning och lås till företag som passar bäst för just er fastighet.

Vi erbjuder lösningar för följande branscher:

 • fastighetsbolag
 • bostadsrättsföreningar
 • butiker
 • byggbolag
 • industrier
 • kontor och andra lokaler
 • vård och skola.

Vanliga frågor om kodlås

 • Vad är ett kodlås?

  Ett kodlås är utrustning som skickar en signal till låset att det ska låsas/låsas upp. Det är alltså inte kodlåset som avgör säkerhetsklassen, det är låset.

 • Vilket dörrlås är bäst?

  Det bästa dörrlåset för er beror på vilka behov ni har. Behöver ni ett lås till trapphus/portingångar till flerfamiljshus eller invändiga dörrar i en kontorslokal är ett lås med kod ett bra alternativ. Nackdelen med en kod är att den lätt hamnar i orätta händer krävs högre säkerhet är ett passersystem ett bättre val.

 • Är alla kodlås godkända?

  Alla lås som SafeTeam säljer är godkända. Säkerställ att låset är godkänt i minst klass 3 enligt SSF 3522 eller klass S3 enligt SSf 3523. Prata alltid med ert försäkringsbolag innan ett lås med kod installeras för att undersöka vad som gäller för just er dörr.

 • Hur installerar man ett kodlås?

  Köper du och ditt företag kodlås via SafeTeam installerar vi låsen och visar er personal hur de fungerar. Det finns olika typer av lås med kod vissa lås installeras utanpåliggande, andra har infällt montage.

 • Hur låser man upp ett kodlås?

  Koden skrivs in via en numerisk knappsats som är placerad vid sidan av dörren, på låset eller på dörrens kodhandtag, beroende på fabrikat och lösning. Dörren öppnas när korrekt kod är inskriven.

 • Hur drivs kodlås?

  Villakodlås och andra lås där kodknappsatsen sitter i handtag drivs oftast med batteri. Dörrar som öppnas hundratals gånger per vecka, som exempelvis dörrar till soprum, kräver lås med kod som drivs av ström.

 • Vad kostar ett kodlås?

  Ett kodlås kan kosta allt från en tusenlapp upp till flera tusen kronor. Låsets pris beror på fabrikat och hur avancerade funktioner det har. Kontakta SafeTeam för offert.

Har du en annan fråga?

Vi är cirka 200 medarbetare på SafeTeam som gärna svarar på dina frågor. Ring oss eller fyll i formuläret nedan.

Säkerhetstekniker svarar på frågor om passersystem

Detta verkar intressant! Jag vill veta mer om kodlås.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.