Avancerad kameralösning stoppade bilbränder i Malmö

För att motverka ett stegrande problem med bilbränder installerade SafeTeam ett avancerat kamerasystem på Ägolottens parkering i Malmö. Installationen gjordes i april 2019 och snart två år senare har samfällighetsföreningen fortfarande inte haft en ny bilbrand.
– Förmodligen så har kamerorna haft en avskräckande effekt. Vi är väldigt nöjda; den här lösningen passade oss perfekt, säger Morgan Kahn säkerhetsansvarig Ägolottens samfällighetsförening Oxie.

Efter en otrygg period med flera bilbränder i området vände sig Ägolottens samfällighetsförening i Malmö till SafeTeam för att se vad de kunde göra åt det. Rådet blev att sätta upp en avancerad kameralösning där en kamera har ett 360-graderssynfält och en som fokuserar på allt som rör sig. SafeTeam samarbetar inte med någon specifik tillverkare och har därför möjligheten att, utifrån kundens behov, välja den bästa lösningen från en leverantör eller sätta ihop en egen med material från flera leverantörer.

Eftersom placeringen av kamerorna omöjliggjorde traditionell uppkoppling monterades en modern longrange-antenn så att samfällighetsföreningen kan utnyttja molntjänsten Kamera Online. Genom tjänsten kan Morgan Kahn följa kamerorna i realtid via sin dator samtidigt som allt filmmaterial lagras säkert på SafeTeams serverar. Dessutom får SafeTeam möjlighet att upptäcka och rapportera eventuella driftstörningar.

– Hittills har kamerorna fungerat perfekt, men en gång för ett tag sedan råkade en elektriker bryta strömmen och då hörde SafeTeam av sig direkt för att berätta att de hade förlorat kontakten med kamerorna. Även om det inte var ett skarpt läge så är det skönt att veta att de har koll på kamerorna och att vi inte behöver oroa oss för att de inte skulle fungera, säger Morgan Kahn.

Upptäckte misstänkta gärningsmän

Vid två tillfällen har Morgan haft anledning att använda Kamera Online för att plocka ut filmsekvenser och skicka dem till polisen. En gång hade ett av bostadshusen utsatts för inbrott och på en filmsekvens syntes misstänkta gärningsmän. Den andra gången rörde det sig om en bil som dumpade stöldgods i anslutning till parkeringen. Morgan Kahn vet inte om de inskickade sekvenserna ledde till något gripande, men sedan kamerorna installerades kan han konstatera att bilbränderna har upphört.

– Faktum är att vi inte har haft en enda bilbrand sedan vi satte upp kamerorna. Vad det beror på kan man ju inte säga med säkerhet, men det kan mycket väl ha varit så att de har avskräckt människor och det var det som var målet med investeringen. Vi är väldigt nöjda – SafeTeam erbjöd inte bara en färdig lösning, utan hjälpte oss att hitta den som passade just oss bäst, avslutar Morgan Khan.

Vi är väldigt nöjda – SafeTeam erbjöd inte bara en färdig lösning, utan hjälpte oss att hitta den som passade just oss bäst.

Morgan Khan, säkerhetsansvarig Ägolottens samfällighetsförening

 


Kamerabevakning från SafeTeam, uppkopplad mot molntjänsten Kamera Online.

 

För frågor kontakta:

Regionchef Malmö

Mirek Johansson
Regionchef
SafeTeam i Malmö
040-97 00 35

 

Läs mer om våra kameralösningar