Ystadbostäder satsar på digitalt låssystem med fysiska nycklar. Det ger dem det bästa av båda världar. Läs om Ystadbostäders lösning och varför de rekommenderar den för andra fastighetsägare.
Ystads kommunala bostadsbolag, Ystadbostäder, satsar på digitalt låssystem med fysiska nycklar. Det kanske låter motsägelsefullt. Det vanligaste skälet att välja ett digitalt låssystem är att slippa hantering av fysiska nycklar. Och det främsta skälet att hålla kvar vid fysiska nycklar är att slippa krångel med elförsörjning och nätverksuppkoppling som ett digitalt system kräver. Väljer man ett digitalt låssystem med fysiska nycklar får man båda nackdelarna, kan man tro. Men så behöver det inte vara. Ystadbostäder visar att det går att få fördelarna utan nackdelarna – med rätt lösning.
Byta lås i medeltida stad
Ystadbostäder är ett aktiebolag helägt av Ystads kommun. Bolaget äger och förvaltar fler än 1 300 lägenheter, drygt 60 lokaler, och nästan 1 000 garage- och bilplatser. Allt upplåts som hyresrätter till invånare och affärsidkare i den skånska idyllen Ystad.
I en stad med anor från 1200-talet och en välbevarad medeltida stadskärna med kullerstensgator och historiska byggnader är förvaltning av fastigheter ett delikat uppdrag.
Ystadbostäder tar det på stort allvar, och ser hyreskontrakten som ömsesidiga överenskommelser med sina hyresgäster om att samverka för att bevara den trivsel som småskaligt boende i kulturmiljö ger. Detta ställer särskilt stora krav på service och underhåll. Något som Eskil Jönsson är ansvarig för som bosocial samordnare på Ystadbostäder.
Därför var Eskil Jönsson med från allra första början när Ystadbostäder skulle byta fler än 160 låscylindrar till 70 lägenheter och gemensamma utrymmen i centrala Ystad.
Foto: Kentaroo Tryman.
Bästa av två världar
Eskil Jönsson vet att konventionella lås kräver tids- och kostnadskrävande cylinderbyten om en nyckel kommer på avväga. Han vet också att digitala system kräver strömförsörjning och nätverksanslutning, vilket kan vara särskilt knepigt i gamla kulturbyggnader. Lösningen blev iLOQ S5.
– Låssystemet ger det bästa av två världar. Boende får en riktig nyckel som de använder som vilken nyckel som helst, medan vi styr vilken nyckel som öppnar vilket lås från en dator på vårt kontor utan att en enda kabel behöver dras.
På ytan är allt som vanligt
iLOQ S5 består av fysiska nycklar, låscylindrar, kortläsare och en webbaserad tjänst för nyckeladministration. Dessa delar kan kombineras och konfigureras på otaliga sätt.
Ystadbostäder valde att placera kortläsare vid två grindar som leder in till en innergård. För att öppna grindarna använder de boende sin nyckel som en nyckelbricka som de håller upp mot läsaren. De blippar sig in helt enkelt.
Sedan använder hyresgästerna sin nyckel som en vanlig fysisk nyckel för att öppna dörrar till sin lägenhet eller för att komma in i tvättstuga, cykelrum, soprum och andra gemensamma lokaler. De stoppar nyckeln i låset och vrider om.
Så långt ingen skillnad mot konventionella låssystem med portlås. Men låt dig inte luras av enkelheten.
Det är riktigt finurligt. Vi behöver inte åka ut för att byta cylindrar som i ett konventionellt låssystem eller åka ut för att programmera om lås. De boende sköter det genom att använda sina nycklar. Det sparar mycket tid för oss.
Under ytan
Så fort någon blippar sin nyckel mot kortläsaren för att öppna en av grindarna överförs eventuella förändringar i nyckelns behörighet – vilka lås den öppnar – samt en lista med spärrade nycklar.
När nyckeln sätts i ett lås jämförs nyckelns behörighet med låsets. Om de matchar går det att vrida om. Samtidigt överförs spärrlistan från nyckeln till låset. Skulle någon sätta in en nyckel med en äldre lista än den som låscylindern har, överförs istället låscylinderns nyare version till nyckeln. På så sätt sprids den aktuella listan i fastigheten.
– Det är riktigt finurligt, säger Eskil Jönsson. Vi behöver inte åka ut för att byta cylindrar som i ett konventionellt låssystem eller åka ut för att programmera om lås. De boende sköter det genom att använda sina nycklar. Det sparar mycket tid för oss.
Nyckeladministration
De två kortläsare som öppnar varsin grind till innergården är anslutna till en tjänst som gör det möjligt att administrera låssystemet på en webbplats. På så sätt kan Eskil Jönsson och hans kollegor administrera varje nyckels behörighet varhelst de befinner sig.
– På webbplatsen kan vi välja vilken nyckel som öppnar vilka lås, vilka dagar och på vilken tid. Det är supersmidigt, säger Eskil Jönsson.
Borttappade nycklar
De boende har behörighet att öppna grindarna, låsa upp sin lägenhetsdörr och låsa upp de gemensamma lokaler de har tillgång till. Tappar de bort nyckeln är det bara att gå in på webbplatsen och spärra den.
– Istället för att anlita låssmed eller skicka ut fastighetstekniker för att byta cylinder, lägger vi bara till nyckeln på listan över spärrade nycklar. Den olycklige slipper betala flera tusen för en ny cylinder. En nyckel kostar bara några hundralappar, och då är en tappad nyckel ingen katastrof, säger Eskil Jönsson.
Tillfällig behörighet
Lika smidigt är det att ge någon tillfällig behörighet.
– Möjligheten att ge en unik behörighet till varje enskild nyckel, under en valfri tid, gör det superenkelt att hantera hantverkare som vill komma in. Vi ger hantverkarna en nyckel och bestämmer vilka dörrar de får öppna och när de får det, säger Eskil Jönsson.
Loggning
En annan sak som kan överföras mellan låscylinder och nyckel är loggar på vilka nycklar som har öppnat dörren och när. Om man slår på denna möjlighet blir loggarna tillgängliga via webbgränssnittet.
Denna möjlighet är kanske främst användbart för att utreda missbruk av nycklar. För att efterleva GDPR bör man inte logga de boendes användning av sina nycklar i sina egna dörrar. Däremot kan man logga hur hantverksnycklar används, eller vem som går in i cykelrummet.
– Vi har valt att inte slå på loggning i våra låscylindrar, säger Eskil Jönsson.
Kort om tekniken
Överföringen av data mellan nyckel och läsare och mellan nyckel och låscylindrar sker med samma teknik (NFC) som kreditkort och smarta mobiltelefoner använder för kontaktlös betalning (betala med blipp). Den överförda informationen är krypterad, så att det inte ska vara möjligt att manipulera systemet. Systemet är godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF 3522).
Energin för att driva elektroniken som sitter i låscylindrarna kommer från rörelsen när användaren vrider om nyckeln. Man kan likna det vid att det sitter en liten strömalstrande dynamo inuti cylindern.
Jag är jättenöjd med SafeTeam. Vi har haft en mycket bra dialog under hela arbetet, som har förflutit helt smärtfritt
Enkel installation
Vad är den största fördelen med iLOQ S5?
– Enkelheten, svarar Eskil Jönsson. Det är lätt att installera. Bara att byta ut gammal cylinder mot ny. Ingen sladdragning eller annat krångel. Det fungerar bara och gör livet mycket enklare för oss som fastighetsägare.
Uppdraget att leverera låssystemet och byta de fler än 160 låsen gick till SafeTeam i Malmö. Det var gjort på mindre än en vecka.
– Jag är jättenöjd med SafeTeam. Vi har haft en mycket bra dialog under hela arbetet, som har förflutit helt smärtfritt, berättar Eskil Jönsson.
Nöjda hyresgäster och fastighetsägare
Hur upplever hyresgästerna de här nycklarna?
– Det har mottagits positivt. Ingen har klagat, säger Eskil Jönsson.
Rekommenderar du andra fastighetsägare denna lösning?
– Absolut! Vill man digitalisera nyckelhanteringen för att ha koll på nycklar så är detta en jättebra lösning. Jag kan inte säga något dåligt om det här systemet.
Till sist
Tveka inte att kontakta närmaste SafeTeam-kontor om du vill veta mer om iLOQ S5 och få rådgivning om hur det skulle kunna användas i din fastighet.