SafeTeam hjälper Mathem med digitalt låssystem, passersystem med integrerat inbrottslarm och kamerabevakning.

SafeTeam säkrar Mathems logistikanläggning

När livsmedelsjätten Mathem byggde ny plockanläggning och distributionscentral (customer fulfillment center) i Larsboda utanför Stockholm fick SafeTeam uppdraget att förse den 36 000 kvadratmeter stora anläggningen med digitalt låssystem, passersystem med integrerat inbrottslarm och kamerabevakning.

Mathem är Sveriges ledande livsmedelsbutik online. Ofantliga mängder matkassar körs ut från deras customer fulfillment centers (CFCs) dit färskvaror kommer under natten, plockas i påsar som görs iordning för att levereras av deras budbilar. När Mathems center i Bromma blev för litet byggde de nytt i Larsboda utanför Stockholm. SafeTeam försåg byggnaden med digitalt låssystem, passersystem med integrerat inbrottslarm och kamerabevakning.

Mathem

Mathem startades i slutet av 2006 av det äkta paret Tomas och Karolin Kull som kämpade med att få ihop vardagspusslet. Idén var enkel: En webbplats där det snabbt och enkelt går att beställa varor som uppfyller vissa specifika krav och få det hemlevererat.

Drygt 15 år senare ägs bolaget av bland annat investmentbolag och Axfood. Men idén är densamma.

Med plockanläggning och distributionscentral, eller customer fulfillment center som det heter i branschen, i Stockholm, Göteborg och Malmö når de 55 % av de svenska hushållen.

Drygt en miljon svenskar har fram till 2022 köpt dagligvaror, köksprodukter, heminredning och apoteksvaror från Mathem som under 2022 omsatte 2,5 miljarder kronor.

Logistikanläggning i Larsboda

I februari 2020 meddelade bolaget att de skulle bygga en helt ny, toppmodern och höggradig automatiserad logistikanläggning i Larsboda söder om Stockholm. Mathem hade vuxit ur lokalen de hyrde i Bromma.

Den nybyggda fastigheten består av 36 000 kvadratmeter fördelade på två våningar. Där finns normaltempererat lager, kyl- och fryslager, en av Europas största automationsanläggningar som hanterar matkassar från order till leverans och plats för 1 000 medarbetare.

Upphandling av säkerhet

Naturligtvis behöver en sådan anläggning ett rejält skalskydd. Därför bjöd Mathem in SafeTeam och andra leverantörer av säkerhetslösningar till en upphandling där krav på utrustning och funktioner var föreskrivna.

– SafeTeam svarade upp till kraven och vann upphandlingen. Vi gladdes väldigt mycket åt uppdraget, berättar Mattias Gustafsson, SafeTeams regionchef i Stockholm.

Uppdraget omfattade digitalt låssystem, passersystem med integrerat inbrottslarm, kamerabevakning och även speedgates. SafeTeam utförde projektering och planering, leverans och installation, utbildning och träning.

Genomförande

Projektledare Anders Bryner berättar hur SafeTeams projekt genomfördes:

– Det var ett omfattande projekt som pågick i åtta månader. Vårt team av tekniker (Magnus, Rickard, Baraa och Jimmy) som genomförde projektet tillsammans med mig, jobbade i nära samarbete med byggledning och andra leverantörer för att det skulle flyta på smidigt. Vi blev ofta tillfrågade om problemlösning i projektet, både från byggaren och från Mathem, exempelvis hur integrering av systemen kunde utföras. Våra tekniker med olika kompetenser inom teknisk säkerhet blev ett sammansvetsat gäng under projektet och vi ser att projektet har breddat deras kunskaper och erfarenhet. Utan dom hade det inte blivit så bra som det blev! Jag vill också passa på att tacka Rickard, låsprojektör på SafeTeam, som jag kunde stödja mig på i alla frågor som berörde låssystemet.

Till skillnad mot övriga entreprenörer, som anlitades av fastighetsutvecklaren, jobbade SafeTeam på uppdrag direkt från Mathem. Mathems tekniska förvaltare, Daniel Svensson, berättar hur det fungerade:

– Det funkade mycket bra. SafeTeam var med på alla byggmöten, var konstruktiva och lätta att samarbeta med.

Han ser också en stor fördel med att ha direktupphandlat SafeTeam:

– Allt blev mycket enklare och snabbare. Var det något som behövde ändras eller fixas gjorde SafeTeam det. Hade det gått via fastighetsutvecklaren hade det blivit en ÄTA (särskilt avtal om ändring, tillägg och avdrag) och då blir det lätt diskussioner om ansvar och pengar. Det slapp vi med direktupphandling av SafeTeam, säger en nöjd Daniel Svensson.

SafeTeam är proaktivt. En del andra frågar: ”Hur vill ni ha det?” Men SafeTeam ligger steget före och kommer med förslag istället. Det gillar jag.

Steget före

Daniel Svensson uppskattade också SafeTeams råd och förslag under projektet.

– I föreskrifterna ingick en nyckelbox för brandkåren. Men brandkåren ville istället ha ett system med tillfälliga digitala nycklar. Men av olika skäl passade inte det oss, berättar Daniel Svensson.

Då föreslog SafeTeams projektledare, Anders Bryner, att brandlarmet skulle kopplas till passagesystemet. Går larmet öppnas grindar och portar, och brandkåren kan enkelt komma in.

– Det förslaget var mycket bättre, säger Daniel Svensson och fortsätter:

– SafeTeam är proaktivt. En del andra frågar: ”Hur vill ni ha det?” Men SafeTeam ligger steget före och kommer med förslag istället. Det gillar jag.

Serviceavtal

Under hösten 2022 började bygget bli klart. I oktober kom de första leveranserna och Mathem började provköra anläggningen. Från december samma år till januari året därpå flyttade man successivt över verksamheten från Bromma till Larsboda, och från februari 2023 kör man för fullt.

Men SafeTeam är kvar.

Efter avslutat projekt har SafeTeams servicecenter i Stockholm tagit över den löpande kontakten med Mathem. Service i särklass från hela gänget på servicecentret har stor del i att Mathem tecknade serviceavtal med SafeTeam.

– Nu har vi serviceavtal med SafeTeam. Om det är något som krånglar eller vi vill ha hjälp med något så ringer vi. De kommer direkt och är mycket serviceorienterade. De gör också årlig kontroll och service på systemet, säger Daniel Svensson.

Sista ordet

Daniel Svensson får sista ordet:

– Jag är väldigt glad och nöjd med SafeTeam. Jag uppskattar att kunna bolla saker med dem. De är lösningsorienterade och kommer med bra förslag, säger Daniel Svensson.