Punktsprinkler i Familjebostäders miljörum förhindrade brand.

Nyuppsatta pulversprinklers förhindrade brand – ”väldigt effektivt”

Efter att en brand i ett miljörum förstörde flera lägenheter i Familjebostäders fastighet i Majorna, sökte det kommunala fastighetsbolaget sätt att förhindra framtida bränder. Bristen på tillgång till rinnande vatten gjorde att säkerhetsbolaget SafeTeam föreslog installation av pulversprinklers och efter kort tid hade en ny brand förhindrats.
– I stället för ett nedbrunnet hus blev det lite sot och mycket pulver på väggar och golv som snabbt kunde städas bort. Fantastiskt, säger Lars Gustafsson, Områdeschef Familjebostäder.

När fastighetsbolaget Familjebostäder skulle förbättra brandskyddet för miljörummen i sina fastigheter i Majorna och Kungsladugård i Göteborg framstod avsaknaden av rinnande vatten som ett stort problem. Att dra in vatten till sprinklers skulle bli kostsamt och kräva stora ingrepp i fastigheten, men något behövde göras efter att en brand nästan hade ödelagt ett flerfamiljshus i Majorna. Familjebostäder kontaktade sin ramavtalsentreprenör, säkerhetsbolaget SafeTeam, som presenterade ett helt nytt alternativ – pulversprinklers.
– Jag hade aldrig hört talas om det förut, men det har varit den perfekta lösningen för oss. De kan monteras var som helst och har redan bevisats fungera utmärkt när de släckte en brand en kort tid efter installationen. Nu har vi satt upp dem i alla våra miljörum, i mopedrum och på en vind. Det är väldigt smidigt, säger Lars Gustafsson.

Kostnadseffektivt och lätt att sanera

En pulversprinkler är en behållare med pulver som löses ut i samband med brandutveckling. Effekten blir ett moln av pulver, likt en pulversläckare, som snabbt och effektivt släcker bränder. Efter att en sprinkler har lösts ut monteras behållaren ned och byts ut mot en ny. Jämfört med vattensprinklers är pulversprinklers, även kallade punktsprinklers, mer kostnadseffektiva och skadar inte byggnaden i samband med släckning.
– När branden var släckt var det att städa bort pulvret i stället för att behöva hantera potentiella vattenskador. Sedan gick det snabbt att sätta upp en ny behållare; SafeTeam kom ut direkt och hjälpte oss med det.

Vi är väldigt nöjda med den här lösningen och samarbetet med SafeTeam.

Lars Gustafsson, Familjebostäder.

 

Se filmen hur pulversprinklers fungerar:

 

Läs mer om punktsprinklers

Punktsprinkler är ett smidigt brandskydd som kan monteras på vindar och i andra trånga utrymmen.

Pulversprinklers är ett perfekt brandskydd på vindar och i miljörum

Pulversprinklers är ett effektivt brandskydd som monteras i taket. Ingen rördragning krävs, vilket gör det till ett smidigt brandskydd för miljörum, vindar och andra trånga utrymmen. Läs om fler fördelar med punktsprinklers.