Kameraövervakning skapar trygghet för djuren i Slottsskogen

Slottsskogen har varit gratis och öppen för besökare i över 140 år. Här finns en av Sveriges äldsta djurparker. Det har inte alltid varit lätt att kombinera öppenheten med djurens trygghet och säkerhet. Hur ska ett larm kunna avgöra om det är ett gutefår eller en människa i hagen? En speciallösning, kameraövervakning med videoanalys, från SafeTeam blev svaret.

Behöver många speciallösningar

Öppenheten är viktig för Slottsskogen. Besökarna ska kunna komma nära djuren. Och djuren ska kunna sticka ut sina huvuden och hälsa på besökarna. Sommartid kan yngre barn också få komma in i Barnens Zoo för att klappa djuren.

Detta ställde till det när man ville säkra en trygg miljö för djuren. De staket man tittade på gjorde att öppenhetskänslan försvann helt. Och vanliga larmsystem fungerade inte heller tillfredsställande.

Dessutom har djurens hägn helt olika form, vilket ställde höga krav på kameraövervakning. Hägnen kan till exempel skymmas helt eller delvis av träd och buskage. Det krävdes helt enkelt att man hittade en säkerhetsleverantör som kunde ta fram en speciallösning.

Kameraövervakning med videoanalys

Efter en upphandling fick SafeTeam förtroendet. Slottsskogen representerade djurens och besökarnas intressen, medan SafeTeam stod för teknik- och installationskunskap. I tätt samarbete kom man fram till en lösning med kameraövervakning av djurens hägn som fungerar – trots alla utmaningar.

Sedan man trimmat vissa stora, gamla träd kunde man installera värmekameror med videoanalys på strategiska punkter. Nu sker kameraövervakning av olika zoner så att ingen kan komma in eller ut olovligen utan att larmet går. Kamerorna kan dessutom skilja på människor och djur.

Kreativa och proaktiva

”Samarbetet har fungerat jättebra”, berättar Anna Schönström, djuransvarig på Slottsskogen. ”SafeTeam är både kreativa och proaktiva. Den enda gång en kamera gått sönder åtgärdade SafeTeam felet och informerade oss innan vi hunnit kontakta dem.”

Det viktigaste för mig har varit att ha en kreativ samtalspartner att dividera med, eftersom vi behövt hitta speciallösningar till det mesta.

Anna Schönström
Djuransvarig
Slottsskogens djurpark

 

Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogen.

 

Läs mer: