Nyckelskåp med kodlås, händelselogg och nyckeltagg

– Vem har vilken nyckel?

– Är alla nycklar återlämnade?

– När användes nyckeln sist?

Om detta är frågor som ställs i er verksamhet är ett elektroniskt nyckelskåp med kodlås lösningen på era nyckelbekymmer.

SafeTeam har mer än 50 års erfarenhet som säkerhetsleverantör och erbjuder smarta och säkra lösningar för nyckelhantering. Med ett nyckelskåp med händelselogg blir det enkelt att se vem som hämtat ut vilken nyckel – det skapar trygghet och förhindrar att någon blir misstänkliggjord i onödan.

Få en offert

Vad är ett nyckelskåp med kodlås?

Ett nyckelskåp med kodlås är ett skåp som öppnas med hjälp av en kod eller en tagg. Det finns allt från små skåp för enstaka nycklar upp till hela nyckelhanteringsrum där flera nyckelskåp kopplats samman.

Elektroniska nyckelskåp med kodlås för personal

Det finns många verksamheter där personal får tillgång till olika nycklar. Det kan vara inom vård och hemtjänst, hos fastighetsbolag eller inom bilbranschen; bilhandlare, biluthyrare eller taxi. Även på hotell, industrier och hos polisen överlämnas nycklar varje dag. Skulle man förlora kontrollen över nycklarna riskeras både trygghet och stora ekonomiska värden.

Genom att använda elektroniska nyckelskåp med kodlås eller nyckeltagg håller ni ordning på alla nycklar och kan dessutom visa era kunder att ni och er personal är att lita på.

Dålig nyckelhantering en kostsam historia

En enda nyckel kan vara värd flera hundra tusen kronor. Varje år försvinner huvudnycklar till stora låssystem i samband med ombyggnationer när entreprenörer har haft dålig nyckelhantering och nycklar hamnat i orätta händer. Att byta ut ett låssystem för över 100 lägenheter är kostsamt och utan bra försäkringar riskerar företaget konkurs.

Ett annat exempel kommer från bilbranschen. En hyrbilsfirma som har bilar värda tio miljoner kronor och förvarar nyckeln till nyckelskåpet i skrivbordslådan kan råka riktigt illa ut. Hamnar nyckeln i orätta händer och bilarna blir stulna kan firman behöva betala flera miljoner i självrisk till försäkringsbolaget. Hade nyckeln däremot förvarats i ett nyckelskåp med kodlås skulle självrisken istället ha blivit basbelopp.

 

Fördelar med elektroniska nyckelskåp

Det finns många anledningar att installera nyckelskåp med kodlås. Nedan kan du läsa om de främsta fördelarna som elektroniska nyckelskåp erbjuder gällande säkerhet och funktionalitet.

Slå kod eller använd nyckeltagg för att hämta ut nyckel

Med elektroniska nyckelskåp med kodlås går det inte att hämta ut en nyckel utan att identifiera sig. Detta görs genom att personal knappar in en kod eller använder sin nyckeltagg. På detta vis ser ni som arbetsgivare direkt vem som hämtat ut vilken nyckel.

Har ni nyckelskåp med händelselogg loggas alla händelser elektroniskt i ert nyckelhanteringssystem. Nyckelhanteringssystemet registrerar när någon öppnar skåpet, när en nyckel plockas ut, och när skåpet stängs.

Nyckelskåpet styr utlämning av nycklar beroende på tid på dygnet

Vi programmerar ert elektroniska nyckelskåp så att in- och utlämning är anpassad till era tider. Kanske ska det skickas en varning om inte alla nycklar är återlämnade en viss tid. Eller så krävs en ökad säkerhet efter midnatt, då både personlig kod och nyckeltagg måste användas.

Olika personer får olika behörigheter till nycklarna i skåpet

Personal med olika ansvarsområden kan med ett elektroniskt nyckelskåp få tillgång till olika nycklar, som har olika behörigheter. Nyckelskåpet, eller valda nycklar, kan spärras, exempelvis då personal slutar. Däremot kanske det ska vara möjligt för alla att återlämna allas nycklar. Detta anpassar vi helt till era önskemål gällande ert nyckelskåp med kodlås.

 

Känner sig inte personalen övervakad?

Ibland får vi frågan om ett nyckelskåp med logg gör att personalen som ska använda nyckelskåpet inte känner sig övervakad då kontrollen blir så exakt. Men ofta är det faktiskt tvärtom. Eftersom alla händelser loggas med ett elektroniskt nyckelhanteringssystem bidrar det ju även till att personal friskrivs misstanke, då det tydligt syns i systemet vem som haft vilken nyckel och inte.

Nyckelskåp med alkolås

För firmor inom transportsektorn kan nyckelskåp vara ett alternativ till alkolås i bilar. På exempelvis åkerier eller hos taxibolag kan alkotest göras i samband med att nyckeln hämtas ur ett nyckelskåp med kodlås. Då behöver inte alkolås finnas i varje bil.

 

Att tänka på angående nyckelskåp

Innan ni väljer ett nyckelskåp finns några frågor att fundera över för att säkerställa att ni får nyckelförvaring som lever upp till era förväntningar.

Fem viktiga frågor

 • Hur många nycklar behöver låsas in? Har ni ett fåtal nycklar räcker det med ett nyckelskåp med kodlås medan om det är många nycklar som behöver hanteras är det bättre med flera nyckelskåp med logg och kodlås som är sammankopplade.
 • Vad är nyckeln värd? Tänk på att en huvudnyckel som går till över 100 lägenheter kan vara värd cirka 500 000 kronor. Den nyckeln måste ha ett skydd som motsvarar dess värde. Då är det bättre att välja ett säkerhetsskåp med standarden SS 3492.
 • Vem eller vilka ska ha tillträde till nyckelskåpet? Är det endast en person som behöver komma åt nyckeln räcker det med ett nyckelskåp med nyckellås, medan om det är flera som måste ha tillgång till nycklarna är det bättre med kodlås.
 • Förvarar ni nycklar till brukare eller privatpersoner? Genom att förvara nycklarna i ett nyckelskåp med händelselogg skyddar ni både era kunder mot brott och er personal mot att bli oskyldigt misstänkt, eftersom ni tydligt kan visa vem som hämtat nyckeln och under vilka tider nyckeln varit inlåst.
 • Ska nycklarna användas till bilar i yrkestrafik? Om svaret på frågan är ja, utrusta gärna nyckelskåpet med alkolås för att slippa behöva installera alkolås i alla fordon.

 

Skalbart nyckelhanteringssystem för stora som små verksamheter

Vi erbjuder allt ifrån mindre elektroniska nyckelskåp med kodlås till installation av stora nyckelhanteringsrum med ett flertal nyckelskåp som sammankopplats. För större verksamheter kan tillträde till hela nyckelrummet styras med ett passersystem med nyckeltagg.

Inköp av ett elektroniskt nyckelskåp med kodlås – så går det till

När vi förbereder ett nyckelhanteringssystem är vi noga med att anpassa det till era behov. Montaget utförs sedan av professionell personal på plats hos er.

För att ni sedan ska känna er helt trygga med hur ert nyckelskåp med kodlås fungerar, genomför vi utbildning med den personal hos er som ska använda skåpet och administrera nyckelhanteringen. En tid efter installationen följer vi upp hur ni upplever er investering i högre nyckelsäkerhet. Kontakta oss idag.

Genom oss kan ni även köpa inbrottsskydd till fönster, kodlås för dörrar, jalusier, okrossbart glas och kassaskåp.

Är ni verksamma i Göteborg eller Region Väst? Då kan ni teckna FUNKA-avtal för service av ert nyckelskåp med kodlås. Det innebär att vi gör regelbundna funktionskontroller, uppdaterar programvaran och utför kontroll av er batteribackup för att förhindra kostsamma driftstopp som stör er verksamhet.

Elektroniska nyckelskåp med kodlås, händelselogg och tagg | SafeTeam

 

Vi erbjuder nyckelskåp från:

 • Robur Safe
 • Nivex
 • ProfSafe
 • Chubb Safe.

Vi erbjuder elektroniska nyckelhanteringssystem med logg från:

 • Creone
 • Traka
 • Medarca.

Vanliga frågor om nyckelskåp

 • Var kan man köpa nyckelskåp med kodlås?

  Du som vill ha ett smart och säkert nyckelskåp kan köpa skåpet hos oss på SafeTeam. Vi har över fem decenniers erfarenhet av säkerhet och kan hjälpa dig med allt från inköp till montering, underhåll och service. I vårt showroom i SafeTeams butik i Västra Frölunda, Göteborg, finns nyckelskåp och andra kassaskåp och här träffar du våra kassaskåpsexperter. Vi erbjuder även rådgivning på telefon och leverans i hela landet.

 • Varför ska man ha ett nyckelskåp med kod eller tagg?

  Ett nyckelskåp med kodlås förenklar nyckelhanteringen och ökar tryggheten för både kunder och personal. Nyckelskåp med kod eller tagg är ett bra alternativ när ni är flera som behöver komma åt många nycklar, exempelvis inom hemtjänsten, på ett fastighetsbolag eller om ni arbetar med hushållsnära tjänster. Istället för att flera bär omkring på stora nyckelknippor eller dyrbara huvudnycklar kan aktuell nyckel hämtas ut från det elektroniska nyckelskåpet vid behov. Det minskar risken att nycklar hamnar i orätta händer och gör det enkelt att se vem som hade en viss nyckel vid ett specifik tidpunkt.

 • Hur fungerar ett nyckelskåp med logg?

  Ett nyckelskåp med händelselogg loggar alla händelser elektroniskt. På så sätt kan ni se vem som hämtat ut nycklarna, vid vilken tid och när de återlämnats. Det skapar trygghet för era kunder och skyddar även personalen från misstankar eftersom ni kan visa under vilka tider som nyckeln varit inlåst.

 • Är nyckelskåp med händelselogg integritetskränkande för personalen?

  Vissa kan uppleva ett nyckelskåp med logg som integritetskränkande, men för de allra flesta bidrar nyckelskåpet snarare till en känsla av trygghet. Med en elektronisk logg kan misstankar om att personal slarvat bort en nyckel eller begått brott hemma hos en kund snabbt avskrivas eftersom det är tydligt vem som hämtat ut nyckeln och under vilka tider den varit inlåst.

Har du en annan fråga?

Vi är 200 medarbetare på SafeTeam som gärna svarar på dina frågor. Ring oss eller fyll i formuläret nedan.

Säkerhetstekniker svarar på frågor

Få en offert på elektroniska nyckelskåp

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.