Slipp nycklarna med ett kodlås

En dörr med kodlås öppnas med kod istället för nyckel. Då slipper ni risken att nycklar försvinner och hamnar i orätta händer. Ni behöver heller inte engagera er i någon resurskrävande nyckelhantering. Det finns många typer av lås på marknaden ー vi på SafeTeam hjälper er att hitta och installera kodlåset för just era behov.

Vad är ett kodlås?

Ett kodlås är ett flexibelt lås som inte kräver nycklar för att öppnas, istället används koder. Koden skrivs in via en numerisk knappsats som är placerad vid sidan av dörren, på låset alternativt på dörrens kodhandtag, beroende på fabrikat och lösning. När korrekt kod är inskriven öppnas dörren.

Kodlås för trapphus eller kontorsdörrar

Vanliga användningsområden för kodlås är trapphus/portingångar till lägenhetshus, invändiga kontorsdörrar, ingång till förskolor, omklädningsrum etc. Lås med kod är lämpliga där säkerhetskraven är något lägre, eftersom en kod lätt sprider sig till obehöriga. Vill ni uppnå högre säkerhet rekommenderar vi passersystem.

Skillnader mellan kodlås och passersystem

Att kodlås och passersystem är en och samma säkerhetslösning är ett vanligt missförstånd. Ett kodlås styr en enskild dörr, medan ett passersystem är ett tekniskt system av elektroniska lås där dörrarna kommunicerar med varandra. Med ett passersystem kan ni styra vilka dörrar som ska kunna öppnas och vem som får passera var. Passersystem är mer flexibla och kan även kopplas ihop med exempelvis inbrottslarm och kamerabevakning.

En annan viktig skillnad är vad som krävs för att öppna dörren. Något förenklat kan man säga att för att öppna ett kodlås till en ytterdörr eller kontorsdörr etc krävs en kod, medan dörrar i ett passersystem låses upp med hjälp av nyckelbrickor/taggar.

Kodlåset är en enkel produkt som ger en grundläggande säkerhetslösning. Finns det en möjlighet att era trygghetsbehov kommer att förändras under en snar framtid är det ett bra strategi att välja ett kodlås som går att uppgradera till ett fullskaligt passersystem. Kontakta SafeTeam så hjälper vi er.

Fördelar med kodlås

Fördelen med kodlås är att det är en relativt enkel lösning. Våra tekniker kan göra en snabb och enkel kodlås-installation och sedan är låset enkelt att underhålla.

Lås som är enkelt att montera

Ett lås med kod är relativt enkelt att montera och kräver oftast ingen justering av dörren eller dörrkarmen. Låset monteras enkelt på en standarddörr precis som ett vanligt lås. Kodlås kan monteras utanpåliggande eller infällt. Det finns även batteridrivna kodlås för montage på dörrblad.

För att en dörr med kodlås ska fylla sin önskade funktion krävs att dörren stängs automatiskt efter öppning. Vi kan även hjälpa er att sätta upp dörrstängare för detta syfte.

Lås som ger er säkerhet till låg kostnad

Lås med kod är ett bra alternativ för de platser där säkerhetskraven är något lägre. Exempelvis kan kodlås till en ytterdörr vara en bra idé om dörren leder till ett trapphus eller en portingång i en lägenhetsbyggnad. Innerdörrar på ett kontor är också en vanlig plats för kodlås.

Ett lås med kod är ett kostnadseffektivt alternativ som gör att ni slipper risken med borttappade nycklar, som ofta får kostsamma låsbyten till följd. Ni slipper även att hantera in- och utlämning av nycklar. Vid högre säkerhetskrav är dock ett elektroniskt passersystem ett bättre val.

Ett lås där ni kan styra tillträdet

Det finns kodlås som kan programmeras så att koderna endast öppnar dörren under vissa tider. Vissa koder, t.ex. tidningsbudets kod, kanske bara ska fungera på morgonen. Koderna är lätta att ändra vid behov. Ni kan själva lägga in individuella dörröppningstider för låsen om ni önskar det.

Kodlås för trapphus eller kontordörrar | SafeTeam

 

Vi erbjuder alla fabrikat av kodlås

Som oberoende säkerhetsleverantör erbjuder vi på SafeTeam alla etablerade fabrikat av kodlås, exempelvis:

 • Axema
 • ASSA
 • Yale Doorman
 • RCO
 • Vanderbilt (tidigare Bewator)

Vi hjälper er att välja rätt kodlås

Det finns kodlås med mer eller mindre avancerade funktioner. Vi hjälper er att välja en säkerhetslösning som passar er verksamhet.

Vill ni ta höjd för framtida förändringar kan vi rekommendera ett kodlås som går att bygga ut. Med tillhörande produkter kan vissa kodlås omvandlas till en porttelefoni- eller passersystemslösning. Samma knappenhet kan då användas som porttelefon och kortläsare i ett passersystem.

Byt koden ofta

Det finns alltid en risk att koden till ett kodlås sprider sig till obehöriga. Därför är det viktigt att inte ge ut den till fler än nödvändigt, samt att byta kod med jämna mellanrum.

Snabba fakta om kodlås

Kodlås finns med:

 • IR-mottagare för postens IR-sändare. Lås med inbyggda IR-mottagare gör att brevbäraren inte behöver slå in koden eftersom koden överförs via en fjärrkontroll istället för på en knappsats. Kodändringar sker automatiskt vilket även innebär en förenklad hantering för er som fastighetsägare.
 • vandalsäker och fuktskyddande kapsling
 • utanpåliggande eller infällt montage
 • montage på dörrblad (batteridrivna).

Välj SafeTeam för vår kompetens och höga service

SafeTeam har över 50 års erfarenhet av säkerhetsteknik och vi hjälper er att ta fram den säkerhetslösning som passar bäst för just er fastighet.

Vi erbjuder lösningar för följande branscher:

 • Fastighetsbolag
 • Bostadsrättsföreningar
 • Butiker
 • Byggbolag
 • Industrier
 • Kontor och andra lokaler
 • Vård och skola

Detta verkar intressant! Jag vill veta mer om kodlås.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.

  • Är du privatperson är du välkommen att kontakta någon av våra butiker direkt.
  • När du skickar detta formulär till oss accepterar du att vi behandlar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.