SafeTeam tar en rådgivande roll inom säkerhet, uppskattas av kunderna.

Lång erfarenhet gör att SafeTeam kan ta en rådgivande roll

Service i Särklass i praktiken – DEL 3

Tunnelseende eller helhetsbild. I den tredje delen av artikelserien Service i Särklass berättar projektören Robert van Hal om vikten av erfarenhet inom säkerhetsbranschen.

Många lockas av snabba, enkla lösningar för att lösa säkerhetsproblem. Ibland går det bra, men lika ofta slutar det med insikten att det hade varit bättre att söka professionell hjälp. Robert van Hal har varit i säkerhetsbranschen sedan han började på Assa Abloy som 20-åring 1986 och har sett det mesta. Sedan åtta år tillbaka arbetar han som projektör på SafeTeam och använder sin långa erfarenhet för att lotsa kunderna rätt i en djungel av nya säkerhetslösningar. Ofta vet de som beställer vad de är ute efter, men inte exakt vad de vill ha.

– Vi på SafeTeam lägger mycket engagemang initialt på att förstå helhetsbilden och vad kunden verkligen söker efter. För att kunna göra det krävs det att vi ställer många frågor och verkligen sätter oss in i kundens situation. Det tar lite extra tid att göra det grundligt, men slutresultatet blir bättre. Detta arbetssätt tycker vi är en del i att ge god service till våra kunder.

Upphävda brandkrav

Ibland handlar det om att hindra kunden från att av misstag sätta krokben för sig själv. När till exempel ett nytt låssystem ska installeras i en fastighet så är det svårt att veta hur det kan påverka redan existerande system eller säkerhetskrav för byggnaden. Eftersom en installation ofta förutsätter vissa ingrepp i fastigheten kan brand- eller andra försäkringskrav påverkas. För att undvika kostsamma misstag behöver kunden ofta guidas rätt och Robert får nytta av sina decennier av arbete med lås-, passage- och larmsystem.

– Jag ser helhetsbilden. Om man tar in en specialist som endast fokuserar på en del av systemet så är det lätt att de får tunnelseende och när arbetet är slut visar det sig att brandskyddet inte gäller längre eftersom det har borrats på fel ställe till exempel. Ibland vet inte våra kunder själva vad som gäller och då hjälper vi gärna kunden, till exempel genom att vi kontaktar deras försäkringsbolag och hämtar svar direkt från kravställaren, säger Robert van Hal.

Låg personalomsättning ger rätt förutsättningar

För att få kompetensen som behövs för att kunna anta en rådgivande roll inom den moderna säkerhetsbranschen krävs ofta många år inom yrket. En förutsättning för att SafeTeam ska kunna ta ett helhetsgrepp om sina kunders säkerhet är den låga personalomsättningen; under Roberts 20 år på Malmökontoret har knappt någon av hans kollegor slutat. (Robert började på Lås-Borgström 2001. 2013 förvärvades Lås-Borgström av SafeTeam.)

– Arbetslivserfarenhet är nog den enda vägen för att kunna se hela bilden på sättet som vi kan göra. I skolan lär man sig lite av varje, men det krävs en del år inom branschen för att verkligen kunna lägga pusslet och se hur alla delar hänger ihop; inte bara olika system utan också när det gäller olika typer av försäkringskrav m.m. Utan den långa erfarenhet som de flesta som arbetar på SafeTeam besitter hade vi inte kunnat ta ett helhetsgrepp om våra kunders säkerhet. Och när våra kunder får precis vad de vill ha – eller till och med en ännu bättre lösning – så blir de nöjda och vill fortsätta relationen med oss, avslutar Robert van Hal.

 

Service i Särklass i praktiken

Du har läst den tredje delen i en artikelserie från SafeTeam om Service i Särklass. Följ oss för fler artiklar här på hemsidan eller på vår Facebook– eller LinkedIn-sida.

Läs även:

Service i Särklass i praktiken – DEL 1

Service i Särklass i praktiken – DEL 2

Robert van Hal, Projektör på SafeTeam

Robert har jobbat i säkerhetsbranschen sedan 80-talet och de senaste åtta åren på SafeTeam.