Ett kodlås för kontor, portar, trapphus och portuppgångar.

Vad är ett kodlås?

Ett kodlås för kontor, portar, trapphus och portuppgångar är ett flexibelt lås utan nycklar. Istället för nycklar används personliga koder för att låsa upp dörren och ta sig in i fastigheten. Koden skrivs in via en numerisk knappsats, väldigt lik en vanlig miniräknare, och när korrekt kod skrivs in låser dörren upp sig.

I denna artikel tänkte vi gå in lite djupare på vad ett kodlås för portar, kontor, trapphus och portuppgångar är, samt vilka fördelar och funktioner det har.

Men först: hur skiljer sig ett kodlås från ett passersystem? Detta är nämligen en vanlig fråga vi får höra då många pratar om kodlås som det vore en synonym till ett passersystem.

Hur skiljer sig ett kodlås från ett passersystem?

Ett passersystem är ett tekniskt system av elektroniska lås där dörrarna “pratar” med varandra. Ett passersystem tillåter er att styra vilka dörrar som ska kunna öppnas, vem som får passera var, och när på dygnet dörrarna ska kunna öppnas. Elektroniska lås i ett passersystem använder sig av nyckelbrickor/taggar/passerkort för att öppna dörrarna.

Ett passersystem innehar en hög flexibilitet där ni kan skräddarsy behörighetsgraden helt utefter behov. De går även att koppla samman med övrig säkerhet, till exempel inbrottslarm och kameraövervakning, för ett komplett integrerat säkerhetssystem som ni kan tjäna på både säkerhetsmässigt och ekonomiskt.

Så hur skiljer sig då ett passersystem från ett kodlås?

Medan ett passersystem är ett helt system av elektroniska lås, så är ett kodlås för portuppgångar, kontor, portar och trapphus en säkerhetslösning som enbart styr en enskild dörr. 

Kodlås är en enkel produkt att börja med som en grund. Vissa fabrikat kan ni sedan bygga vidare på och utveckla till ett fullskaligt passersystem. Ett bra exempel är kodlåset Axema A66 som fungerar galant på egna ben som både ett kodlås och ett tagglås. Det går sedan att integrera i en central för att skapa ett passersystem med online-uppkopplade dörrar. Du kan läsa mer om Axema A66 här.

Fördelar med ett kodlås

Det finns en rad fördelar med att välja ett kodlås för trapphus, portuppgångar, portar och kontor i jämförelse med ett konventionellt låssystem.

Bekvämligheten med ett nyckellöst system

Den främsta fördelen med ett kodlås är dess bekvämlighet eftersom det eliminerar användandet av nycklar. Man slipper bära runt på dem och hålla reda på en massa reservnycklar. Du slipper även byta ut hela låset om en nyckel blivit stulen eller tappats bort.

Ett smidigare lås

Ni slipper risken med borttappade nycklar som kräver att hela låsmekanismen behöver bytas ut. Med ett kodlås är det enkelt att byta koden när det behövs.

Enkelt att installera

Under årens lopp har vi stött på fastighetsägare som yttrat sina farhågor med att installera ett kodlås. De tror helt enkelt att de kommer behöva göra stora justeringar på sina dörrar eller dörrkarmar för att kunna installera det – vilket inte är fallet. Kodlås kan enkelt installeras på en vanlig standarddörr precis som ett vanligt lås. Det finns både nätanslutna och batteridrivna kodlås som inte kräver en extern strömkälla.

Vad kostar ett kodlås?

Ett kodlås är vanligtvis lite dyrare än traditionella lås. Men i de fall man vill slippa nycklar är det en smidig lösning, väl värd sitt pris. SafeTeam erbjuder ett brett utbud av etablerade fabrikat av olika kodlås från flera olika leverantörer inklusive:

  • Axema
  • ASSA
  • Yale Doorman
  • RCO
  • Vanderbilt.

Moderna säkerhetslösningar från SafeTeam

Kontakta SafeTeam direkt för mer information och priser på våra olika kodlås för kontor, portar, trapphus och portuppgångar. Vi erbjuder ett brett utbud av olika skräddarsydda säkerhetslösningar och system inklusive passersystem såväl som dörrautomatik, brandskydd och andra inbrottsskyddande lösningar för följande branscher:

Få en offert

Svara på frågan nedan för att komma i kontakt med oss.