Är bevakningskameror i skolan en smart investering för att skapa trygghet? Vilka effekter får det egentligen? Och vad behöver en skola ta i beaktande innan kameror monteras?
En yrkesgrupp med nära insyn i dessa frågeställningar är rektorer. Vi har pratat med en erfaren rektor som under nära 25 års tid jobbat på flera skolor för olika åldrar. Senast på en skola i ett så kallat särskilt utsatt område, i en större stad, där kamerabevakning installerats på skolan. Här delar hon sin personliga bild av kameror i skolmiljö.
Intervjun är gjord för SafeTeams Kunskapsmagasin. För att skydda inblandade har vi valt att hålla rektorns identitet anonym i denna artikel.
I media målas det ofta upp en bild av att skolor generellt har blivit stökigare de senaste åren. Stämmer det? Hur ser utvecklingen ut egentligen?
– Ja, det har definitivt blivit ett hårdare klimat. Tyvärr har vi sett hur gängkriminaliteten tagit sig in på skolorna i alla stadier. Sociala medier spelar också en stor och negativ roll i sammanhanget.
– Detta medför trakasserier, hot och våld som vi från skolans sida måste möta och försöka skydda våra elever ifrån. Vi får inte heller glömma personalen som också möter detta i den dagliga verksamheten. Det är en grundläggande arbetsmiljöfråga att skapa en trygg arbetsmiljö för både elever och personal.
Ni tog beslut om att sätta upp kameror på er skola. Kan du berätta lite kort om processen hur det går till – från identifierat behov till beslut, och dialogen för att äska pengar? Fick investeringen motstånd av chefer på kommunen eller lokalpolitiker?
– Att arbeta med kameraövervakning betyder att man arbetar främst förebyggande för att säkerställa att trakasserier, våld, hot och stölder med mera inte uppkommer. När platserna är identifierade, som upplevs vara utsatta för detta, placeras kameror där.
– Det har funnits en stor rädsla för att sätta upp kameraövervakning, då man menat att det inte är rättssäkert och att människor kan känna sig utsatta, övervakade eller kränkta. En oro har också funnits över att inspelningar skulle komma ut på ett felaktigt sätt. Detta trots att man vet att inspelningen försvinner efter en kort tid. Och att inte vem som helst kan ta del av det inspelade materialet, endast rektor ansvarar för det.
– Det finns en mängd lagar som styr kameraövervakning. För oss som arbetar i skolan kan det stundtals upplevas som obegripligt. Man har till och med velat ta ner kameror då man tyckt att det inte finns något behov, eftersom det blivit lugnt på vissa platser. Men anledningen till att det blivit lugnt är ju just för att det funnits kameror. Det blir lite av ett moment 22 för oss.
– Även om det kan vara dyrt att installera kameraövervakning har jag inte upplevt att det främst varit ekonomiska incitament som lagt hinder i vägen för oss, utan snarare lagar och regler.
Utan att gå in på detaljer om var ni satte kameror på just er skola, kan du berätta mer generellt om vad som är lämpliga områden för kamerabevakning på skolor?
– De självklara valen för kameror är dörrslussar, korridorer och uppehållsytor där elevfackskåp finns. Även elevcafeterior och likande lokaler där många elever rör sig. Den enda offentliga plats som allmänheten har tillträde till är skolans expedition och där kan också finnas skäl till kameraövervakning, då det finns en risk att hotfulla personer kommer in där.
Kameror brukar ju generellt ha en väldigt bra förebyggande effekt, problemen brukar försvinna eller flytta till en annan plats. Vad såg du att kamerorna gav för effekt hos er, på kort och lång sikt?
– Stölder och skadegörelser försvinner nästan direkt med kameror. Våldet minskar oerhört mycket och det finns goda möjligheter att följa upp det eventuella våld som ändå sker och förhindra upptrappning av konflikter. Det går också att identifiera utövarna eftersom tysthetskulturen inte blir styrande, vilket är ett stort bekymmer i och med gängkriminaliteten.
Vad är din bild av hur det, generellt, har tagits emot med kamerabevakning på skolan? Av elever, personal och föräldrar?
– Alla vill ha kameror! Eleverna är närmast upprörda över att det inte finns överallt, eftersom deras trygghet ökar enormt. De vet att alla tendenser till trakasserier och våld följs upp och angripare inte kan hota sig till tystnad. Personalen har också varit entydiga i sin önskan att ha kameror, då skillnaden i deras arbetsmiljö är påtaglig. Vårdnadshavarna känner sig trygga med kameror och ser det som en stor trygghetsskapande faktor.
– Vid sidan om den viktigaste trygghetsskapande faktorn i skola, nämligen en hög vuxennärvaro och ett kontinuerligt förebyggande trygghetsskapande arbete, utgör kameraövervakning ett stort och viktigt komplement.
Kan du ge exempel på händelser där kamerorna hos er spelade en stor roll för utredning?
– Vid ett tillfälle uppkom en konflikt mellan elever i skolans korridor. En personal ingrep och fick slut på konflikten. Någon dag senare fick jag veta att elevens vårdnadshavare anmält oss till Skolinspektionen för att skolans personal tillgripit våld mot eleven. När jag sedan tittade på filmen kunde jag se att personalen haft ett avstånd mellan sig och eleven hela tiden och inte rört eleven.
– Många stölder har också klarats upp då man sett vilken elev som exempelvis stulit en kvarglömd dator eller brutit sig in i ett elevfacksskåp.
Skulle du säga att det är värt att investera i kameror?
– Ja, alla dagar i veckan.
Tror du kamerorna till och med kan återbetala sig själva i samhället? Utifrån exempelvis mindre skadegörelse i skolans lokaler, mindre slagsmål som belastar rättsväsende och sjukvård, uteblivna stölder och så vidare?
– Skadegörelse och stölder kostar oerhörda pengar. Där gör man en stor ren besparing då kameror gör att det minskar markant.
– När det gäller hot och våld så är det svårt att mäta lidande i pengar. Men när det blir lättare att förebygga trakasserier och förhindra dem så innebär det ju en minskad kostnad eftersom skolans utredningar kostar både tid och pengar. Eventuella polisutredningar underlättas naturligtvis också om det finns bevis för händelseförlopp och utredningstiden minskar därmed.
– Arbetsmiljön blir också bättre för alla, även om det också kan vara svårt att mäta i pengar.
Något slutligt du skulle vilja skicka med till den rektor, kommunchef eller politiker som idag överväger en investering i kameror till skola?
– Skolans personal kommer alltid vara den viktigaste resursen för skolans förebyggande trygghetsarbete, men kameraövervakning utgör ett oerhört bra komplement som definitivt är värt att satsa på.
Läs gärna mer om hur den personliga integriteten kan skyddas på olika sätt vid kamerabevakning.