Så stoppades inbrotten på återvinningscentralen av smarta kameror

Nolängens återvinningscentral ligger i ett skogsparti i Bengtsfors kommun. Dagtid rör sig både personal och besökare i området. Men kvälls- och nattetid är det en tämligen öde plats.

Återvinningscentralen drabbades av återkommande inbrott. Väktare sattes in som ronderar i området, men det räckte inte för att helt och hållet få stopp på inbrotten. Då installerade man en smart kameralösning.

– Vi jämförde många olika lösningar men tyckte att det här passade oss bäst, berättar Niklas Ednell på Bengtsfors kommun.

Värmekameror med videoanalys identifierar misstänkta händelser

Lösningen består av kamerabevakning som startar inspelning vid rörelse. Kamerorna har en analysfunktion som är programmerad efter ett regelverk som gör att vissa typer av händelser, under vissa tider, genererar ett larm. Om en människa upptäcks av kamerorna, då återvinningscentralen är stängd, aktiveras larmet. Om däremot en räv smyger förbi aktiveras inte larmet.

Tekniken som möjliggör detta bygger på videoanalys med perspektivseende. Kamerorna känner igen proportionerna av en människa som rör sig inom ett visst område i kamerabilden, och på så vis minimeras antalet falsklarm orsakade av exempelvis djur.

Värmekamerorna som används gör också att falsklarm orsakade av att solen går i moln, eller andra ljusvariationer i bilden, undviks.

Koppling till larmcentral för driftövervakning och åtgärd vid larm

Om kamerorna identifierar att en person olovligen befinner sig i övervakat område går ett larm till SOS Alarms larmcentral. Operatörer på larmcentralen kopplar upp sig till livebilder från kamerorna och vidtar åtgärder, beroende på vad hen ser. Till exempel kan röstmeddelanden skickas ut via högtalare på återvinningsstationen, som uppmanar till att omedelbart lämna platsen. Larmcentralen kan även tillkalla väktare eller polis vid behov.

Om en kamera slutar fungera skickas också ett larm till larmcentralen. Lösningen fungerar på så sätt även som driftövervakning av kamerornas funktion, vilket ger en extra trygghet. Skulle en inbrottstjuv vandalisera kamerautrustningen för att försöka ta sig in på området oupptäckt, larmar kamerorna, och inbrottet kan avstyras genom åtgärder från larmcentralen.

Molnbaserad kamerabevakning via Kamera Online

Larmcentralen är ansluten till SafeTeams molntjänst för kamerabevakning, Kamera Online, för realtidsövervakningen. Kamera Online möjliggör tillgång till livebilder från kamerorna, verifiering av larm, driftövervakning av kamerorna, samt säker lagring av inspelat material på SafeTeams servrar.

Inbrotten har upphört

På Bengtsfors kommun är de nöjda med kameralösningen.

Vi installerade kamerorna för ett och ett halvt år sedan och sedan dess har vi inte haft ett enda inbrott.

Niklas Ednell, Bengtsfors kommun

 

 

Lösningen är levererad av och i samarbete med SafeTeam, SOS Alarm och Onwest.

 

 

Relaterat innehåll:

Utforska våra lösningar inom kameraövervakning

Kamera Online – molnbaserad kamerabevakning med driftövervakning

 

 

 

E-bok:
Smart kamerabevakning med AI – Oändliga möjligheter, men vad är den verkliga nyttan?

Lär dig mer om hur ditt företag kan nyttja smarta AI-funktioner i er kamerabevakning.

Ladda ner e-boken här

 

Tyckte du artikeln var intressant?

Dela den med en kollega:

Prenumerera

Mer från vårt Kunskapsmagasin