Du har 100 timmar video inspelat från två olika bevakningskameror. Polisen söker efter någon i blå jacka. Kanske gick personen från vänster till höger över parkeringen. Vad gör du? Med smart kamera och videoanalys är det enkelt.
Kunskapsmagasinet har träffat Anton Grönvall, behörig ingenjör inom CCTV på SafeTeam. Det blev ett spännande samtal om smarta kameror, som själva kan avgöra när de ska filma eller larma – eller göra något annat. Samtalet kommer också in på video management system – eller VMS som proffsen säger. De gör det möjligt att på några sekunder filtrera 100-tals timmar med film från olika kameror och få exakt den information du söker.
Högupplösta kameror gör fotbollen tryggare
När vi ringer upp Anton för att lära oss mer om smarta kamerafunktioner så är han på en stor idrottsarena och jobbar. Där installerar SafeTeam nya högupplösta Avigilon-kameror.
– Det är högupplösta kameror riktade mot publiken. För även om de flesta supportrarna är här för att stötta sitt lag, så finns det rötägg som vill förstöra med bengaliska eldar och annat. Då är det bra med kameror som kan detektera eld och rök, säger Anton.
Så det är smarta kameror? Anton tvekar lite innan han svarar:
– Jag skulle säga att alla kameror som vi installerar åt våra kunder är smarta. Det vill säga, det finns möjlighet att koppla på smarta funktioner. Men just dessa kameror, som vi installerar på den här idrottsarenan nu, de utmärks för sin höga upplösning.
Har inte alla bevakningskameror hög upplösning?
– Just dessa arena-kameror ger extremt hög upplösning och är byggda för detta ändamål. Men hög upplösning ställer höga krav på bra överföring och servrar med mycket lagringsutrymme. Det är inte alla som vill hantera det. Dessutom behövs det inte i alla lägen, för med smarta kameror kan du skapa regler som gör att de bara spelar in när något händer. På så sätt kan du få hög upplösning, utan att kraven på servrar och överföring rusar i väg, säger Anton.
Men så gör de inte här på idrottsarenan. Här går de all-in?
– Det kan man säga. Här har de operatörer som bevakar publiken i realtid under matcherna. De behöver se vad som händer och vem som eventuellt gör något dumt. Det är även viktigt med hög upplösning för polisen, så att de kan identifiera personer i efterhand.
Okej, jag förstår. Men alla kan inte ha operatörer som följer kamerabilderna. Är det här som smarta kameror kommer in i bilden?
– Ja, där kan smarta kameror hjälpa. Dessutom finns det otroliga möjligheter i videoanalysen som görs efteråt, säger Anton. Det är ett stort ämne. Jag skulle kunna prata en vecka om det.
Ett vanligt scenario är att kunden vill bevaka ett garage. Då kan vi ställa in kameran att reagera på avvikande beteende. Kanske någon som står still för länge eller kör för fort. Vi kan bestämma att det inte är värt ett larm, men vi flaggar händelsen så kunden vet att här finns något viktigt att titta på.
Smarta funktioner gör kameran självbestämmande
Vad gör ni när en kund säger att de vill ha bevakningskameror installerade?
– När en kund vill ha bevakningskameror så kontrollerar vi deras riskanalys och gör en bedömning av deras behov. Ofta har kunden ett specifikt problem som de vill lösa. Vad vi sedan gör med dagens smarta kameror är att skapa filter och regler.
Filter och regler, det låter smart. Vad är skillnaden?
– Ett filter kan vara att kameran reagerar om den ser en människa men ignorerar hundar. Den kan skilja på bilar och cyklar. Den kan ignorera folk som går åt rätt håll, men reagerar om någon går fel eller står still för länge. Eller, varför inte, lämnar en väska och går därifrån. Allt sånt kan kameran skilja på. Kameran bedömer vad som är viktigt och vad som inte är det.
Och vad är ”regler” i detta sammanhang?
– Reglerna bestämmer hur systemet ska reagera på olika situationer. Vi kan bestämma att den ska spela in och spara film endast när det finns något värt att spara. En variant på det är att kameran flaggar viktiga händelser.
Vad betyder det, att kameran flaggar en händelse?
– Ett vanligt scenario är att kunden vill bevaka ett garage. Då kan vi ställa in kameran att reagera på avvikande beteende. Kanske någon som står still för länge eller kör för fort. Vi kan bestämma att det inte är värt ett larm, men vi flaggar händelsen så kunden vet att här finns något viktigt att titta på.
Du menar att kameran säger ”kolla extra på det här”.
– Ja, kunden kanske har två eller tre kameror och går igenom videomaterialet var tredje dag. Det blir 100-tals timmar med film. Med smart kamera som flaggar räcker det att kolla på de viktigaste sekvenserna, säger Anton.
Har du fler exempel på smart filtrering och regler?
– Många! Men en sak som är populär bland större fastighetsägare är Strobe-sirener. Det kan beskrivas som ett störande larm. Om någon står på en plats där de inte får stå, kan de med ljud och ljus först varna försiktigt och sedan öka i styrka för att få bort “häng”, säger Anton.
Du kanske söker efter en människa med röd tröja och grå byxor. Då skriver du in det. Oavsett hur många timmar du har inspelat och hur många kameror, så letar videoanalysen upp just det som du frågar efter.
Videoanalys kompletterar den smarta kameran
Men om jag inte har en smart kamera som kan filtrera och agera utifrån regler, vad gör jag då?
– Om du inte har aktiverat regler och smarta funktioner i kameran kan videoanalys rädda dig i efterhand, säger Anton.
Hur då?
– Tänk så här, säger Anton. Något har hänt. Du har 100-tals timmar med film från flera olika kameror. Du har inte aktiverat smarta funktioner i kameran så ingenting finns flaggat. Då finns det videoanalysprogram som hjälper dig att hitta det du söker efter.
Vi ber Anton om ett exempel.
– Du kanske söker efter en människa med röd tröja och grå byxor. Då skriver du in det. Oavsett hur många timmar du har inspelat och hur många kameror, så letar videoanalysen upp just det som du frågar efter.
Vad mer kan jag söka efter?
– Du kan söka efter nästan vad som helst: färger, människor, fordon, rörelse. Gick personen från vänster till höger eller stod still på en viss plats? Vilka kameror är jag intresserad av? Vilket datum, vilken tid – allt går att bestämma för att få en träffsäker sökning, berättar Anton.
Vilket program använder ni för videoanalys?
– Vi använder gärna Milestone som är en öppen VMS med många plugins. Med Milestone kan du göra nästan vad som helst. Men det finns även andra program.
Vad är VMS?
– VMS står för video management system. Det fungerar som en plattform för olika program som används för att hantera bevakningskameror. Det inkluderar övervakning av strömmande video, inspelning, lagring och videoanalys. VMS:er går också att koppla ihop med andra säkerhetssystem, till exempel passersystem.
Och Milestone är en sådan plattform?
– En av de största. Det är ett danskt bolag som nu ägs av Canon. Det har en stor styrka i att vara ett öppet VMS med en hög nivå av säkerhet. Många företag vill låsa in kunderna i ett slutet system, där de måste ha leverantörens kameror och larm. Men Milestone är ett öppet system som kan användas med vilket system som helst.
Kan du ge ett exempel?
– Ta passersystem. Med Milestone kan du se varenda dörröppning, antingen i realtid eller i efterhand. Är det nyckelinnehavaren som öppnar dörren eller är det någon annan?
Nöjespark först ut med unik nyckelhantering med QR-kod
SafeTeam har genomfört ett pilotprojekt med unik nyckelhantering. Det gäller en stor nöjespark och deras nybyggda hotell, som fått ett unikt sätt att ge sina kunder tillträde till parkeringshuset. Kan du berätta om det?
– Vi ville förenkla hanteringen av nycklar och parkering för både gäster och hotellpersonal. Så vi tog fram en lösning med bland annat automatisk avläsning av bilars registreringsnummer och QR-koder kopplade till mobilen.
Vad betyder detta för mig som gäst och besökare till nöjesparken?
– Låt säga att du bokar ett rum ett visst antal dagar. Du fyller i bilens registreringsnummer och får en QR-kod skickad till dig. Den ger dig och din bil tillgång till garaget under den tid du är där. QR-koden har du i din mobil. Utan den kommer du inte in i garaget.
Mobilen blir alltså en nyckel till garaget, under de dagar jag är där?
– Precis. Vill man utveckla lösningen och göra det ännu säkrare så går det även att skapa dynamiska QR-koder (tillsammans med lösenord) som skiftar i realtid så att du inte kan ta en skärmdump på den. Då är den bunden till din mobil, och vi får bort all nyckelhantering. Mobilen vill du ju inte lämna ifrån dig, så mobilen är en av de säkrare formerna av nyckelhantering som finns numera.
Möjligheter och utmaningar
Bevakningskameror med smarta funktioner, videoanalys och mobil nyckelhantering – det känns som att det skapas nya möjligheter hela tiden. Det är en utmaning att hänga med och se alla möjligheter som finns.
– Ja, det händer mycket nu. Smarta funktioner är jättebra, men det viktigaste är vad vi gör med all information. Där spelar vi som leverantörer och experter en viktig roll, säger Anton.