Lönsamma säkerhetsåtgärder för säkerhetschefen | SafeTeam

Säkerhetschefen är ekonomichefens bästa vän

Vad händer om du har ansvar för 70 nycklar och en av dem försvinner? Vad händer om du får inbrott, och försäkringsbolaget inte betalar ut ersättning? Eller om du köper lås- och larmsystem som inte passar ihop? I denna artikel visar vi hur genomtänkta säkerhetslösningar kan leda till stora besparingar.

Nya säkerhetslösningar kan mötas av motstånd, men om de leder till en besparing större än investeringen, blir du ekonomichefens bästa vän. Robert van Hal, projektör på SafeTeam, vet hur företag kan öka sin säkerhet och spara pengar på samma gång.

Det är alltid lönsamt att göra rätt

Hur kan säkerhet leda till besparingar? Robert van Hal svarar med ett batteri av retoriska motfrågor:

– Vad kostar det om du har ansvar för 70 nycklar och en av dem försvinner? Vad kostar det om vem som helst kan slänga skräp i ditt soprum? Vad kostar det om du får inbrott, och försäkringsbolaget inte betalar ut full ersättning? Vad kostar det om du vid besiktning inte uppfyller kraven för brandsäkerhet och utrymning?

Han drar efter andan och fortsätter:

– Hur mycket sparar du på det avbrutna inbrottet tack vare inbrottslarmet? Hur mycket sparar du om dörrar, lås, larm och passersystem fungerar ihop utan tekniska konflikter? Hur mycket sparar du på sänkta försäkringspremier efter installationen av det godkända inbrottsskyddande låset i säkerhetsdörren?

Genomtänkta lösningar leder till kostnadsbesparingar. Det ser Robert van Hal och hans kollegor varje dag, oavsett om de jobbar med lås, brandskydd, inbrottslarm eller passersystem.

Lås inte fast dig i dyr administration

En möjlighet att enkelt spara tid och pengar är att byta ut fysiska nycklar mot digitala nycklar – utan att byta lås.

– Här har kunder chansen till stora kostnadsbesparingar. Det går åt mycket tid att administrera fysiska nycklar. Hyresgäster flyttar ut, andra flyttar in. Hantverkare behöver låna nycklar. Nycklar försvinner, och då kan man få ”osynliga inbrott” och kan bli utan ersättning från försäkringsbolaget, säger Robert van Hal.

Osynliga inbrott, det måste vi få veta mer om. Robert van Hal förklarar:

– Om du har nycklar på vift och får ett inbrott, då kan du inte bevisa att det är ett inbrott. Då är det inte säkert att du får ut något på försäkringen. Därför måste fastighetsägaren byta ut lås varje gång någon tappat bort en nyckel. Ibland är det flera lås som ska bytas ut. Värst är det förstås om en huvudnyckel kommer på avvägar, då kan det bli riktigt dyrt. All denna huvudvärk slipper du med digitala nycklar och lås.

Kan man byta till digitala nycklar utan att byta ut låsen?

– Har du ett kompatibelt mekaniskt eller elektriskt lås, vilket många redan har, så räcker det med en påhängsprodukt. Klart! Sedan kan mobilen bli din nyckel. Mobilen känner av vilka dörrar du är nära, och vilka du får öppna. Vill en hantverkare komma in, skickar du en engångskod. Ska du ha gäster på besök medan du är bortrest; ge dem en tillfällig kod. Det går att styra både datum och tid på den.

Släng inte pengar på soprummet

Många bostadsrättsföreningar har problem med att folk slänger bildäck, bilbatterier, möbler och andra grovsopor i soprummen.

– Det finns föreningar som betalat upp emot 60 000 kronor per år till externa bolag för att forsla bort denna typ av sopor. Dessutom kan felsorterade sopor och nedsmutsning av utrymmen innebära ytterligare kostnader, berättar Robert van Hal.

En kamera som övervakar soprummet kan spara mycket pengar för en fastighetsägare eller bostadsrättsförening.

– Soprum, förråd och garage i en bostadsrättsförening är exempel på utrymmen som allmänheten inte har tillgång till, och därför behövs inte tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten för att sätta upp kameror där.

Här kan du läsa mer om tillstånd enligt kamerabevakningslagen.

 

Ta som exempel ett företag som flyttar in i en ny lokal. Det kanske var en lagerlokal där tre personer jobbade. Nu ska det bli kontor för hundra medarbetare. Det ställer helt andra krav på brandsäkerhet, på utrymningsvägar, på vilka som får tillträde, på val av lås och larm.

Varje timme utbryter en ny brand

Varje timme utbryter en brand på en svensk arbetsplats. Som ägare eller nyttjanderättshavare ansvarar du för att det finns ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) på plats.

– Du förväntas ha god kunskap om hur brandskyddet fungerar och samspelar – till exempel brandcellsgränser, utrymningsvägar, brandlarm, ventilation, berättar Robert van Hal.

Han förklarar:

– Vid en tillsyn ska du kunna svara på ett antal kontrollfrågor inom de fyra områdena riskinventering, organisation, tekniskt brandskydd och regler. Dina svar värderas och kan resultera i tvingande åtgärder i form av ett föreläggande.

Nyckeln till säker framgång

Nyckeln till säker framgång är professionell projektering. Robert van Hal berättar att företag ibland köper dörrar, lås, larm- och passersystem och sedan upptäcker att det inte passar ihop.

– Sakerna kanske inte är framtagna eller testade för att fungera ihop. Ibland måste vi lämna det tråkiga beskedet att kunden måste börja om från början. Man måste ha koll på brandsäkerhet, på tillgänglighet, på försäkringsbolagets krav. Hela pusslet måste vara rätt för att bitarna ska falla på plats, säger Robert van Hal.

Han berättar vidare:

– Hyresvärden har inget ansvar om du får underkänt av ditt försäkringsbolag. Ta som exempel ett företag som flyttar in i en ny lokal. Det kanske var en lagerlokal där tre personer jobbade. Nu ska det bli kontor för hundra medarbetare. Det ställer helt andra krav på brandsäkerhet, på utrymningsvägar, på vilka som får tillträde, på val av lås och larm. Allt sånt måste du tänka på innan du sätter in dörrar och stolar och köper billiga lås på byggvaruhuset.

Det kostar att göra rätt men det lönar sig i längden

Vi inledde den här artikeln med att säga att säkerhetschefen är ekonomichefens bästa vän. Det är sant, att genom att göra rätt val kan du både få ökad trygghet och spara pengar över tid.

Kanske kan man tillägga att projektören är säkerhetschefens bästa vän. För den som inte jobbar med lås, brandskydd, larm eller passersystem på daglig basis kan omöjligen ha koll på alla krav som ställs.

– Det kostar att göra rätt, men det lönar sig alltid i längden, avslutar Robert van Hal.

Robert van Hal, Projektör på SafeTeam

Robert har jobbat i säkerhetsbranschen sedan 80-talet och har en gedigen kunskap om olika säkerhetslösningar.

Tyckte du artikeln var intressant?

Dela den med en kollega:

Prenumerera

Mer från vårt Kunskapsmagasin