Parakey är historien om fyra grabbar som ville göra hantering av digitala nycklar så enkelt att alla kan få glädje av det. Nu har Parakey lanserat världens minsta passersystem, som är extremt enkelt att installera. Med denna lösning är de redo att erövra världen.
I denna artikel intervjuar vi Jonas Arvidsson, vd och medgrundare av Parakey, och hittar en spännande historia om fyra nybakade ingenjörer som trodde de kunde förändra allt – och gjorde det.
Låt oss använda mobilen som nyckel
Vår historia börjar 2014 vid grindarna till Volvo Cars Research & Development. Jonas Arvidsson och Marcus Andersson var nybakade ingenjörer från Chalmers och skulle arbeta som konsulter på Volvo. Jonas fick ett passerkort till jobbet, men Marcus blev utan.
Det här kan inte var sant, tänkte jag. Måste passersystem vara så krångliga?
– Den enda som gått tvådagarskursen och kunde passersystemet var på föräldraledighet när Marcus ville ha sitt passerkort, berättar Jonas Arvidsson. Så Marcus ringde och frågade om han fick knô sig in bakom mig varje gång han skulle till jobbet. Det här kan inte var sant, tänkte jag. Måste passersystem vara så krångliga?
Jonas och Marcus ringde runt till potentiella kunder som fastighetsbolag och säkerhetsföretag, bland annat SafeTeam. Jonas och Marcus tyckte att de system som fanns vid den här tiden, runt 2014, var både onödigt dyra och alldeles för komplexa.
– Det måste finnas ett bättre sätt, tänkte vi och kläckte till slut en idé. Låt oss använda mobilen som nyckel!
Tillsammans med de gamla klasskamraterna Erik Barrefors och Eric Franklin, som jobbade på samma konsultbolag, bestämde de sig för att starta Parakey.
– Cheferna blev rätt chockade när alla fyra sa upp sig på samma gång, berättar Jonas Arvidsson. Men har man en dröm så har man. Vi kände att marknaden var vid en tipping point, en brytpunkt. Det var dags för något nytt.
Ska man förändra allt, kan man lika gärna göra det bra
– Vi sökte en lösning som ger digital access utan fysisk nyckel, berättar Jonas Arvidsson. En lösning som öppnar garagedörren när du kommer till jobbet. Som låser upp kontoret åt dig. Som ger tillträde till det obemannade gymmet. Som gör att du kan släppa in hantverkare hemma, medan du är på jobbet. Som skapar en tillfällig digital nyckel till vänner som hälsar på.
En lösning som öppnar garagedörren när du kommer till jobbet. Som låser upp kontoret åt dig. Som ger tillträde till det obemannade gymmet. Som gör att du kan släppa in hantverkare hemma, medan du är på jobbet.
Det blev en produkt i tre delar: smart hårdvara för dörrar, appen i mobilen och en molntjänst med webbgränssnitt och öppet API. Den här lösningen har i dag över 1 000 kunder och mer än 300 000 användare i Norden.
Ett öppet API
Det där med öppet API ska vi dröja oss kvar vid. Det kanske låter lite nördigt, men det rymmer stora fördelar.
API är en förkortning av engelskans Application Programming Interface. Det är ett gränssnitt för att skicka och ta emot information mellan olika datorprogram. Om ett API kan användas av andra med relativt få begränsningar, kallas det för öppet API. Ett program med öppet API är lätt att koppla ihop med andra program.
Som regel är öppna API:er väl dokumenterade och finns att hämta på webben. Parakeys API finns på api-doc.parakey.co.
Studentbostäder får digitala nycklar
Att Parakey bygger sin molntjänst med öppet API betyder att andra företag kan baka in Parakeys funktionalitet i sina egna appar och tjänster. Det har Studentbostäder i Norden (SBS) gjort.
– De ska berika upp emot 10 000 lägenheter i Karlstad med mobil access från oss, berättar Jonas Arvidsson.
SBS har dessutom kopplat samman Parakey med sin egen boendeapp, som bland annat används för att boka tvättstuga. Studenterna kan även dela ut sin digitala dörrnycklar till släkt och vänner.
Det är dock fastighetsägaren som styr alla rättigheter, till exempel hur många personer en student kan dela ut digitala nycklar till.
– På så sätt bibehåller fastighetsägaren kontrollen, samtidigt som de ger sina hyresgäster en flexibilitet som gör det extra attraktivt att bo i deras lägenheter, säger Jonas Arvidsson.
Flerfamiljshus är redo för den nya tekniken
Det här med digitala nycklar kan kännas läskigt, speciellt för äldre. Men enligt Jonas Arvidsson införs tekniken i allt fler flerfamiljshus. Det betyder inte att traditionella nycklar försvinner.
– Det ena måste inte utesluta det andra. Den digitala nyckeln i mobilen går att kombinera med traditionella, fysiska nycklar. Den nya tekniken går att lägga på den gamla, berättar Jonas Arvidsson och fortsätter:
– Många bostadsrättsföreningar börjar med att installera digitala lösningar i tvättstugor och gemensamma förråd. När de märker att det fungerar bra vill de ofta utöka till fler platser.
Parkeringsföretag med många olika fastigheter
Jonas Arvidsson berättar att Parakey jobbar mycket med parkeringsföretag.
– Vår första kund som nystartat företag var P-arken i Göteborg. P-arken stod i begrepp att dela ut 500 fjärrkontroller som kostade 250 kronor styck. Det är mycket pengar för en sak som folk tappar i backen eller slarvar bort. Med vår hjälp blev mobilen en fjärrkontroll istället.
Parkeringsföretag arbetar ofta med många olika fastigheter i ett geografiskt utspritt område. Dessa fastigheter sköts med olika passersystem. Det är ett tufft jobb att administrera för parkeringsföretagen.
– Här löser digitala nycklar ett stort problem, säger Jonas Arvidsson. Vi kan berika de befintliga systemen med vårt system, som ett eget lager ovanpå. Då får parkeringsföretagen all administration på ett ställe (oavsett hur stort beståndet är) samtidigt som de gamla passersystemen fungerar som vanligt för alla andra.
Varför bara spara pengar när du kan tjäna pengar?
Jonas Arvidsson berättar om en kund med en kommersiell fastighet i Stockholm. Det var tio hyresgäster med sammanlagt tusen personer som behövde nycklar. Enligt fastighetsägarens egna mätningar la fastighetsskötaren nästan 60 procent av sin tid på nyckelhantering.
Vi hjälpte dem att byta till digitala lås, och fastighetsskötarens tid för administration gick ner till 2 procent. Det innebar en besparing på en kvarts miljon kronor.
– Vi hjälpte dem att byta till digitala lås, och fastighetsskötarens tid för administration gick ner till 2 procent. Det innebar en besparing på en kvarts miljon kronor. Dessutom blev det lättare för dem att organisera och ta betalt för bokningsbara ytor, som konferensrum och liknande. Det gav en ökad intäkt på en halv miljon.
Kan världens minsta passersystem bli störst i världen?
Parakey har nyligen lanserat världens minsta passersystem. Det heter Parakey Slim, och är en game changer enligt Jonas Arvidsson.
– Parakey Slim är så liten att den går att gömma bakom en öppna-knapp. Och det går snabbt! Folk blir förvånade över hur enkelt det är att montera Parakey Slim, out of the box, färdig att använda med mobilen.
Vi på SafeTeam är stolta över våra samarbetspartners
SafeTeam installerar digitala lås från Parakey.
– När vi först kom i kontakt med Parakey såg vi en stor potential och valde direkt att satsa på dem. Många av våra kunder ville testa den nya tekniken, och det föll mycket väl ut. Ett projekt som SafeTeam genomförde tillsammans med Parakey 2022 var att berika 1000 dörrar med mobilnycklar hos de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg, berättar Victor Muszynski, inköpschef på SafeTeam.
Parakey är en mycket viktig samarbetspartner. Men inte den enda. Missa inte vår artikel om iLOQ och deras revolutionerande lösningar inom digitala lås. Det är också en gamechanger.