Video Management Software (VMS) för kameraövervakningsteknik | SafeTeam

Tekniken som gör din kamerautrustning smartare

Din bevakningskamera kan mer än du tror. I den här artikeln berättar Ulf Holmström, Solution Engineer på Milestone Systems Sweden AB, vilka möjligheter som gömmer sig i utrustning som du kanske redan har.

Kameror och sensorer kan samla in enorma mängder information som behöver lagras och analyseras. Till vår hjälp finns Milestone Systems som är en gigant inom området video management. Deras plattform används av allt från kiosker och affärer till flygplatser och kärnkraftverk i över 150 länder. Inte illa av ett företag som startades av två ingenjörer i Danmark 1998.

Bevaka rök, värme, lukter, ljud och rörelse

VMS står för video management software. Det är ett samlingsnamn för mjukvara som består av kameror, lagring, programvara och allt annat som behövs för att samla in, spara och analysera video från bevakningskameror.

VMS kan kompletteras med sensorer som kan upptäcka saker som rök, lukt, värme, ljud och rörelser. All insamlad information analyseras och presenteras på ett sätt som gör den hanterbar och användbar.

Men låt oss ta det från början.

Från först till störst

Året är 1998 och två danska ingenjörer klurade på en idé som skulle förändra hela branschen för bevakning. 

John Blem och Henrik Friborg Jacobsen hade redan upplevt en revolution, eftersom Axis Communications från Sverige två år innan hade släppt världens första IP-kamera, som strömmade video som gick att se live över internet. 

Men det gick inte att ta emot dataströmmen från Axis-kamerorna och lagra datan på hårddisk. Ingenjörerna från Danmark hittade en lösning på denna begränsning och grundade Milestone.

Milestone och Axis är i dag giganter i branschen och finns över hela världen. Båda företagen ägs numera av Canon. 

Öppen plattform

En sak som gjort Milestone så stort är att de redan från början satsade på att skapa en öppen plattform.

Att Milestone är en öppen plattform, med ett SDK (Software Development Kit) vid namn Milestone MIP, innebär att man kan installera tilläggsprogram (plugins) som stödjer olika kameror och videoformat.

Ett nav för alla tillverkare

Ulf Holmström beskriver Milestone som ett stort nav till vilken alla tillverkare kan ansluta sin utrustning.

– Vi har 3 500 teknologipartners över hela världen som utvecklar mjukvara tillsammans med oss. Andra, konkurrerande företag som utvecklar mjukvara, har ofta även egen hårdvara som fungerar bäst tillsammans med den. Och när det gäller plugins är många VMS ytterst begränsade i sina samarbeten med andra tillverkare. Så fungerar inte Milestone, säger Ulf Holmström och utvecklar sitt resonemang:

– Milestone säljer inga egna kameror, utan samarbetar med alla tillverkare och leverantörer. Denna filosofi gäller även andra saker, som passagesystem. Väljer du oss och vårt XProtect kan du, i princip, koppla upp dig mot vilket passagesystem som helst.

Kamerautrustning för övervakning | SafeTeam

Bevakningskameror kan mer än bara filma

När kameran är på plats finns en massa praktiska användningsområden som folk inte alltid tänker på. En kamera kan göra mycket mer än bara filma.

Ett typiskt scenario är att en kund som vill ha en bevakningskamera för att filma sin industritomt, berättar Ulf Holmström och ger exempel på användningsområden som kommer på köpet:

  • Kameran kan mäta snödjup och skicka notifieringar när det är dags att skotta.
  • Kameran kan varna om det blir översvämning.
  • Kameran kan läsa av bilars registreringsskyltar och öppna grinden för behörig personal.
  • Kameran kan larma om någon halkar och faller omkull.
  • Kameran kan larma om det blir bråk eller handgemäng.

Dessa och andra tillämpningar som ligger utanför ren bevakning kallas ”beyond security”.

Videoanalys kostar inte mycket

VMS kan löpande analysera det som kommer från videoflöden och anslutna sensorer och hitta avvikelser. Det kan till exempel vara en människa som befinner sig på fel plats. Då kan VMS larma en operatör för omedelbar åtgärd eller flagga händelsen för en senare granskning. 

Vad kostar det? Väldigt lite, enligt Ulf Holmström:

– Kostnaden för videoanalys är näst intill obefintlig, småpengar i sammanhanget. Det är hårdvaran som kostar mest. Så varför inte utnyttja hårdvarans fulla potential, när den ändå finns på plats?

Kontakta gärna någon av SafeTeams kameraexperter om detta. Kostnaden varierar beroende på lösning, vi hjälper dig till den lösning som passar din verksamhet bäst.

Bevakning med hänsyn till personlig integritet

Ett annat exempel på beyond security är falldetektering på äldreboenden.

– Snubblar någon på sitt rum kan kameran skicka ett videoklipp på några sekunder till personalen, som bedömer om personen behöver hjälp, berättar Ulf Holmström.

Det finns fler exempel från äldreomsorgen:

– En kamera kan programmeras att starta en timer när en boende går på toaletten och larma personalen om personen stannar längre än rimligt.

Dagens teknik möjliggör med andra ord bevakning som tar hänsyn till personlig integritet.

– En kamera med inbyggd videoanalys behöver vare sig lagra eller strömma video om inget händer, säger Ulf Holmström. Vi spelar bara in det som är av vikt, när något händer. Ingen behöver känna sig övervakad.

Aktiverar kameran när den behövs

Ulf Holmström förklarar att vi kan värna om individens integritet genom att använda olika tekniska system tillsammans. 

– Ett sätt är att kombinera en kamera med en markradar. När markradarn detekterar att en person är på fel plats kan en kamera aktiveras. Kameran måste alltså inte filma hela tiden.

Ulf Holmström fortsätter med ett exempel:

– Du har en kamera utanför entrén till en skola. Du vill inte filma alla som går ut och in. Men om markradarn visar att någon uppehåller sig misstänkt länge utanför entrén mitt i natten (när skolan är stängd och ingen har anledning att gå dit) så kan kameran aktiveras och video skickas till larmcentralen.

Fler exempel på beyond security

Ulf ger ett annat exempel på beyond security i skolans värld. Sensorer kan användas för att upptäcka cigarettrök och känna av om någon röker marijuana.

Det finns även sensorer som reagerar på ljud, till exempel skottlossning, glaskross, höga skrik och även vissa ord som ”hjälp”. 

– Har du en sensor som hör att någon ropar på hjälp, så kan det definitivt finnas skäl att aktivera en bevakningskamera och skicka larm till en larmcentral.

Även stadsplanering har stor nytta av kameror beyond security:

– Med hjälp av bevakningskameror och artificiell intelligens kan vi få helikopterperspektiv över en hel stad. Det används bland annat för att skapa ett jämnare flöde i trafiken. Har du en flaskhals vid en korsning kan du testa att låta rödljuset lysa en sekund längre i en korsning en mil bort. Det kan göra stor skillnad. Att beräkna och testa detta hade varit omöjligt utan den teknik som vi nu har tillgång till, säger Ulf Holmström

Tekniksprång

Det som möjliggör de spännande tillämpningarna är artificiell intelligens (AI), som byggs in i smarta kameror och används för videoanalys i VMS:er.

AI är i grund och botten en korkad algoritm som omvandlar data från video, markradar och sensorer till signaler som skickas till larm och operatörer. Det kallas artificiell intelligens eftersom alla siffror som bestämmer vad algoritmen ska reagera på har bestämts av datamaskiner som har lärt sig genom att jämföra algoritmens reaktion mot förväntat svar. Det kallas maskininlärning. På bara några år har maskininlärning tagit ett stort steg framåt.

– Tidigare, ja, ända fram till bara för något år sedan, kunde AI-system känna igen en människa på 10 meters avstånd, om kameran satt på en bestämd höjd och var rätt kalibrerad. Regn och svajande grenar kunde lätt utlösa falsklarm, säger Ulf Holmström och fortsätter:

– Dagens kameror ”vet” hur människor ser ut. Du kan sätta kameran i ett fönster mot en parkeringsplats – och på en sekund har den taggat upp vad som är bilar och vad som är människor. Dagens smarta kameror är enklare än någonsin att sätta upp, och falsklarmen blir betydligt färre.

AI lär AI

AI är fortfarande i sin linda, men att utvecklingen har exploderat senaste åren beror inte bara på kraftfullare datorer, utan också på att man nu kan använda AI för att lära AI. 

– Tills nyligen var det människor som bestämde vad som var det förväntade svaret vid maskininlärning. Men numera använder man AI till det också. AI lär AI. Detta har accelererat inlärningen tiofalt, säger Ulf Holmström.

Datorspelande ungdomar spelar roll

Alla beräkningar vid maskininlärning kräver kraftfulla datorer. Och även om tekniken varit känd sedan 1950-talets slut är det först på senare år som det har tagit rejäl fart. 

Det är delvis tack vare datorspel, enligt Ulf Holmström:

– Datorspelande ungdomar har drivit på utvecklingen av specialiserade processorer, som klarar av att göra avancerade beräkningar. Det är en fascinerande tanke att alla timmar som ungdomar har ”slösat bort” på datorspel har givit oss den snabba utvecklingen av AI.

Milestone tar upp kampen mot deep fake

AI kan användas till mycket gott, men också till mycket ont. En sådan användning är att skapa en så porträttlik bild av en person att den fejkade kopian inte går att skilja från det mänskliga originalet. Det kallas deep fake.

Ulf Holmström menar att det är en tidsfråga innan någon åtalad påstår att bevakningsfilmen som visar honom eller henne in flagrante är deep fake. Men här ligger Axis steget före brottslingarna med sin “säkra videoström”.

– Redan i kamerans sensor vattenstämplar Axis videoströmmarna. I nyare versioner av vårt system XProtect kan vi läsa dessa krypterade videoströmmar och spara dem med en kryptografisk metod i en databas. Om en åtalad person säger att det där är deep fake kan det lätt motbevisas, förklarar Ulf Holmström.

Vattenstämpel hindrar filmer från att läcka ut

Tekniken med vattenstämplar och kryptering gör det nästintill omöjligt att läcka skyddade filmer.

– Olovligt läckage av övervakningsfilmer kan vara en risk. Men genom att vattenmärka videor och lagra dem i en krypterad databas blir det nära nog omöjligt, säger Ulf Holmström.

Eftersom videorna sparas i en krypterad databas kan ingen se dem, eller ladda ned dem, utan att använda en kryptonyckel. Dessa är personliga och identifierar därför vem som tittar eller laddar ned.

– Vattenstämpeln är osynlig men finns över hela bilden, så det hjälper inte att fotografera eller filma videon från en skärm, säger Ulf Holmström.

För nybörjare och superavancerade

Ulf Holmström berättar att vem som helst kan ladda ner Milestone och följa en enkel guide för att få det installerat. Sedan kan du besöka deras “Technology Partner Finder” och ladda ned tilläggsprogram. Med de olika tilläggsprogrammen kan du bygga nästan vad som helst.

– Du får även tillgång till grafikkortstillverkaren Nvidias marknadsplats, med ännu fler möjligheter. Jag såg nyligen att de har byggt en digital övervakning för farmar med bisonoxar. Där kan du få meddelande om ett enskilt djur – bland flera hundra – börjar halta, berättar Ulf Holmström.

Vertikaler hjälper dig hitta i utbudet

Kraven på både säljare och köpare ökar i takt med att nya funktioner läggs till. Därför har Milestone börjat utveckla vad de kallar vertikaler, som ett sätt att guida både leverantörer och kunder.

– Den första vertikalen som vi har utvecklat heter Hospital Assist, säger Ulf Holmström. Den ger tillgång till ett urval av funktioner som är anpassade för sjukhus. Om du är leverantör och ett sjukhus hör av sig, börja med Hospital Assist. Då har du allt du behöver.

Fler vertikaler är på väg för att underlätta.

– Att sätta sig in i kundens behov blir svårare när valen och möjligheterna blir fler. Nu prioriterar vi att hjälpa både leverantörer och kunder att hitta och bygga det system som passar just dem, berättar Ulf Holmström.

Utnyttjar du din utrustning fullt ut?

Utvecklingen går snabbt framåt. I dag kan bevakningskameror och sensorer göra saker som inte var möjliga för några år sedan. Kanske har du utrustning som du inte utnyttjar fullt ut?

Den stora utmaningen i dag är att guida den som vill kamerabevaka genom det smörgåsbord av funktioner och möjligheter som vi knappt kunde drömma om för bara några år sedan.

Det är här vi på SafeTeam kommer in i bilden. Som din guide.

 

E-bok:
Smart kamerabevakning med AI – Oändliga möjligheter, men vad är den verkliga nyttan?

Lär dig mer om hur ditt företag kan nyttja smarta AI-funktioner i er kamerabevakning.

Ladda ner e-boken här

Tyckte du artikeln var intressant?

Dela den med en kollega:

Prenumerera

Mer från vårt Kunskapsmagasin