Koppla kameror till larmcentral. Koppla inbrottslarm till larmcentral. | SafeTeam

Därför ska du koppla inbrottslarm och kameror till larmcentral

För att få maximal nytta av inbrottslarm och bevakningskameror bör du koppla dem till en larmcentral. Då har du experter som övervakar din egendom dygnet runt. Med hjälp av högtalare kan de avstyra brott – och vid behov finns polisen bokstavligen en knapptryckning bort.

Om du funderar på att skaffa larm till ditt företag eller bostadsrättsförening måste du svara på en viktig fråga. Ska larmet kopplas till en larmcentral som sköter bevakningen dygnet runt? Eller ska du vara din egen larmcentral och väktare och sova med mobiltelefonen under kudden? Läs denna intervju med Erik Lindgren på SafeTeam och Anders Berken på SOS Alarm innan du bestämmer dig.

Larmcentralen förhindrar brott

Anders Berken, produktchef för kameratjänster på SOS Alarm, säger att den största fördelen med larmcentral är att de förhindrar brott.

– De som har larm uppkopplade mot en larmcentral har nästan alltid högtalare på plats. Då kan larmoperatören ropa ut i högtalaren och göra potentiella förbrytare medvetna om att vi ser dem. Vi förklarar att polisen är på väg och ber dem avlägsna sig. Det måste vara en ovanligt korkad eller envis tjuv som inte ger upp då, säger Anders Berken.

Du spar pengar

Det finns en stor vinst i att avstyra brott och skadegörelse. Det är inte roligt att komma till jobbet och se på övervakningsfilmen hur brottet har gått till. Polisen kan förstås använda filmen för att utreda brottet, men skadan är redan skedd.

– Om brottet inte sker över huvud taget spar du både tid och pengar. Det är inte bara dyrt att förlora saker, kanske med högre försäkringspremier som följd, du förlorar också produktiv tid. Kostnad för produktionsstopp kan ofta överstiga värdet på det stulna godset, säger Anders Berken på SOS Alarm och ger två exempel på kunder som sparat pengar:

Bengtsfors kommun har inte haft ett enda inbrott på sin återvinningscentral sedan de började arbeta med oss. En skola berättade nyligen att deras kostnad för skadegörelse minskade från 250 000 kronor till 5 000 kronor redan första året. Det känns bra att vi spar pengar åt våra kunder.

De som väljer bort larmcentral ångrar sig

Erik Lindgren är affärsområdeschef på SafeTeam. Han säger att det är ytterst få som avstår från larmcentral. De få som gör det ångrar sig snabbt.

– Det händer att små företag, som drivs av en eller två personer, testar att köra utan larmcentral. De kopplar larmet till sina mobiler istället och turas om att hålla vakt, dygnet runt, och sover med mobilen under huvudkudden. Det brukar inte hålla länge.

Det är tufft att ha jour dygnet runt

Det räcker att du är borta från din telefon i tio minuter så hinner en inbrottstjuv plocka på sig grejer från ditt lager, ditt förråd, din butik.

– Du kanske är på toaletten. Du kanske nattar dina barn. Eller så är du på fest och har druckit lite. När du märker att larmet har gått ska du ringa polisen. Du ska berätta vad som hänt. Du ska veta vilken av dina lokaler som larmar. Du ska komma ihåg adressen dit. Det är inte så lätt i en stressad situation, förklarar Erik Lindgren och fortsätter:

– Jämför det med en larmcentral, där en pigg operatör ser vad som händer på en sekund. Med en knapptryckning är polisen på väg och allt följer en utarbetad rutin.

Larmcentralen har rutiner anpassade för dig

SafeTeam och SOS Alarm har förutbestämda rutiner för varje scenario som kan inträffa. Vi analyserar din situation och tar fram rätt rutin för dig. Och vid behov anpassar vi rutinerna, så de blir helt skräddarsydda.

Erik Lindgren förklarar hur de arbetar:

– SafeTeam har 50 olika scenarion och beprövade handlingsplaner. Saker som vi vet kan hända, vilken åtgärd som är bäst. Tillsammans med kunden och larmcentralen tar vi fram en unik handlingsplan, anpassad efter kundens behov. När något händer vet larmoperatören på larmcentralen exakt vad som ska göras. Det går fort, och det blir rätt.

Larmcentralen minskar behovet av väktare

Väktare är en stor kostnad för många företag och bostadsrättsföreningar. Genom att koppla ditt larm till en larmcentral minskar behovet av väktare.

Framförallt är det behovet av ronderande väktare som minskar. Det vill säga väktare som regelbundet patrullerar ett område. I dag finns modern teknik som rörelsedetektorer, värmekameror, bevakningskameror med inbyggd intelligens,  verktyg som analyserar och larmar våra larmoperatörer när något faktiskt händer.

Anders Berken på SOS Alarm förklarar:

– Vi har flera kunder som helt ersatt patrullerande väktare med smart teknik som larmar när något misstänkt sker. Våra larmoperatörer kan då själva se vad som händer och vidta lämplig åtgärd. Kanske ropa ut på högtalare att väktare och polis är på väg. Vi har bra samarbete med väktarbolag och kallar in dem när de behövs.

Tips från larmcentralen – anlita en certifierad installatör

Funderar du på att installera larm och bevakningskameror till din butik, din fabrik, fastighet eller bostadsrättsförening? Då finns det några saker att tänka på. Anders Berken på SOS Alarm ger sitt bästa tips:

– Anlita en certifierad installatör. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är. Med en certifierad installatör vet du att leverantören kan sina saker. De vet vilken utrustning som fungerar och håller i längden. De vet hur utrustning ska installeras och underhållas.

Erik Lindgren på SafeTeam säger att man inte ska låta sig luras av larmen på privatmarknaden. Det ställs betydligt högre krav på kameror och larm för industrier, butiker och bostadsrättsföreningar än vanliga villalarm.

– Produkter för privatmarknaden är inte tänkt att hålla så länge. Billiga produkter kan vagga in kunden i en falsk trygghet. De tror att de har ett bra skydd, men verkligheten kan se annorlunda ut. Det vi installerar åt våra kunder ska fungera lika bra om fem år som om tio år.

SOS Alarm är mycket mer än 112

Det finns flera larmcentraler att välja på. Störst är SOS Alarm.

De flesta förknippar SOS Alarm med 112 och andra nödnummer. Men det utgör 25 procent av deras verksamhet. Hela 75 procent av verksamheten är larmmottagning och larmförmedling för olika kunder.

– Vi hjälper till med de flesta typer av larm: inbrottslarm, kameralarm, brandlarm, personlarm, överfallslarm och driftlarm, säger Anders Berken.

Vill du veta mer?

Den här artikeln bygger på en intervju med Erik Lindgren, som är affärsområdeschef Retail- & Rikskunder på SafeTeam, samt med Anders Berken, som är produktchef för kameratjänster på SOS Alarm.

SafeTeam samarbetar med olika larmcentraler. SOS Alarm är störst i Sverige och har ett mångårigt samarbete med SafeTeam.

Alla kunder har olika behov som SafeTeam som leverantör och SOS Alarm som larmcentral analyserar och tar hänsyn till. Vi hoppas att artikeln gav en bra översiktsbild av nyttan med att koppla larm till larmcentral.

Vill du veta mer vad SafeTeam med samarbetspartners kan göra för din verksamhet, tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen för ditt säkerhetsbehov.

Tyckte du artikeln var intressant?

Dela den med en kollega:

Prenumerera

Mer från vårt Kunskapsmagasin