Det är med larm som med mycket annat. Så länge det går bra, är allt bra. Men är olyckan framme, kan du förlora mycket pengar på enkla misstag. En felplacerad låda som skymmer en rörelsedetektor, en uppgradering av larm som blir försenad – vad händer då?
Försäkringsbranschen har ett regelverk som bland annat omfattar tre skyddsklasser och fyra larmklasser. Vilken skyddsklass och larmklass ditt företag ska ha bedöms av vilken verksamhet du bedriver. Det hela är busenkelt – förutsatt att du gör allting rätt, annars kan du förlora miljoner.
Vad är skillnaden mellan skyddsklasser och larmklasser?
I normen SSF 200 Inbrottsskydd – byggnader och lokaler från Stöldskyddsföreningen definieras tre nivåer på inbrottsskydd. Dessa tre nivåer kallas skyddsklass 1, 2 och 3. Skyddsklasserna beskriver vilken stöldbegärlig egendom företag har, och varje klass har sina egna krav på skydd som du måste uppfylla.
Vilken skyddsklass ditt företag hamnar i avgör försäkringsbolagens krav på skydd:
Skyddsklass 1
Skyddsklass 1 är för företaget som vanligtvis inte har stöldbegärliga föremål.
Skyddsklass 2
Skyddsklass 2 är för företaget som har en större mängd stöldbegärliga föremål.
Skyddsklass 3
Skyddsklass 3 är för företaget som har en större mängd föremål som är mycket attraktiva för en inbrottstjuv.
De fyra larmklasserna
Larmklasser beskriver reglerna för inbrottslarm enligt Stöldskyddsföreningens regelverk SSF 130 Projektering och installation av inbrottslarmanläggning.
Så här sammanfattar Stöldskyddsföreningen de fyra larmklasserna:
Larmklass 1
Anläggningar i klass 1 får utföras som enbart försåtsskydd med minst två volymdetekterande detektorer. Anläggningen i sin helhet får kopplas till och från genom låsförbikopplare vid entrén. Exempel på användningsområden: bostäder och företag med lågt skyddsvärde.
Larmklass 2
I klass 2 ska larmövervakningen utföras som skalskydd, kompletterat med invändigt försåtskydd. Till- och frånkoppling utförs i centralapparaten eller via separat manöverpanel. Exempel på användningsområden: bostäder med stort värde samt företag.
Larmklass 3
I klass 3 ska övervakningen utformas som skalskydd, kompletterat med invändigt volymskydd, undantaget hygien- och fönsterlösa utrymmen mindre än fyra kvadratmeter. Högsta krav på sabotageskydd ställs på centralapparat och manöverdon. Förbikoppling ska ske med knapp- eller kortförbikopplare i delat montage. Kortförbikopplare ska vara kombinerad med en knappsats med personlig kod. Exempel på användningsområden: företag med stort skyddsvärde, vapenförvaring.
Larmklass 4
Larmövervakningen ska utföras som skalskydd kompletterat med invändigt volymskydd för samtliga utrymmen. Högsta krav på sabotageskydd ställs på centralapparat och manöverdon. Förbikoppling ska ske med knapp- eller kortförbikopplare i s.k. delat montage. Kortförbikopplare ska vara kombinerad med en knappsats med personlig kod.