Inbrott kontra utrymning – och de olika låskraven

Säker låsning som motverkar inbrott är ett krav från alla försäkringsbolag. Samtidigt ställs utrymningskrav som handlar om öppenhet i händelse av brand. Kraven kan tyckas strida mot varandra. Självklart finns det lösningar på denna problematik, men det gäller att ha koll på regelverken!

Vi har kompetensen som ger er både inbrottssäkra och utrymningssäkra lås – som dessutom är användarvänliga.

Försäkringsbolagen kräver låsta dörrar. Räddningstjänsten kräver öppna dörrar. Vi hjälper er att reda ut de komplicerade regelverken.

 

Utrymning

Lås måste alltid anpassas för att byggnaden snabbt ska kunna utrymmas om det brinner. Nödutrymningsbeslag, panikreglar, plomberingstrådar och tydlig skyltning av utrymningsvägar är exempel på saker som inkluderas i en säker låsning.

Återinrymning

Utöver utrymning talar man även om återinrymning i samband med låsinstallationer. Med det menas att det måste gå att återvända, om man exempelvis möts av brand i trapphuset, på sin väg ut. Dörrar får inte gå i lås så att det skapas ”återvändsgränder”.

För vissa verksamheter, exempelvis inom vård och skola, måste personal kunna återinrymma och hjälpa fler ut i det fria, om det brinner. Därför måste låsen anpassas så att hela utrymningsvägen är lätt att ta sig igenom, både ut och in. Sådana verksamheter räknas till verksamhetsklass 5A i BBR, Boverkets byggregler, och omfattas av speciella regler.

Detta verkar intressant! Jag vill veta mer.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.

  • Är du privatperson är du välkommen att kontakta någon av våra butiker direkt.
  • När du skickar detta formulär till oss accepterar du att vi behandlar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.