eCLIQ – flexibelt digitalt låssystem från Assa Abloy
eCLIQ från Assa Abloy är ett digitalt låssystem som kombinerar säkerhet och flexibilitet. Med stöd för olika RFID-standarder, enkel administration och minimalt underhåll passar det fastighetsägare och företag som vill effektivisera sin säkerhetshantering. I den här artikeln berättar Anders Linderhav, skandinavisk marknadschef för digitala cylindrar på Assa Abloy, vad eCLIQ består av och hur det fungerar.
Assa Abloy har nyligen lanserat sitt digitala låssystem eCLIQ på den svenska marknaden. Systemet är utformat för att passa i befintliga cylinderlås och använder en fysisk nyckel som saknar de vanliga skårorna. Istället sker identifieringen av nyckeln genom en elektronisk kod.
Som tillval kan nyckeln utrustas med ett RFID-chip, så att den kan användas istället för ett separat kort eller en bricka i olika passersystem, inklusive befintliga system.
Detta gör eCLIQ till ett värdefullt tillskott till SafeTeams utbud av digitala låssystem. Anders Linderhav, skandinavisk marknadschef för digitala cylindrar på Assa Abloy, berättar mer i denna intervju.
Ett digitalt låssystem med beprövad teknologi
Är eCLIQ ett nytt låssystem?
– Både ja och nej, svarar Anders Linderhav. Det är nytt i Sverige, men har funnits på den tyska marknaden i tio år. Så det är en väl beprövad teknik. Systemet har använts i många olika sammanhang och visat sig både stabilt och pålitligt. Den molnbaserade mjukvaran är också väl testad och säker, eftersom vi har använt den i våra andra system.
Vilka typer av kunder är eCLIQ tänkt för?
– eCLIQ är tänkt för fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag. Systemet gör det enkelt att hantera behörigheter och byta lås utan att behöva byta ut hela systemet, och det kräver minimalt underhåll, vilket sparar både tid och pengar.
Byggklossarna i eCLIQ-systemet
Vilka delar består eCLIQ-systemet av?
– eCLIQ-systemet består av låscylindrar, nycklar, programmeringsenheter och en webbaserad mjukvara, säger Anders Linderhav.
Han fortsätter:
– Låscylindrarna har standardformat och passar i de flesta vanliga låshus. Det finns fyra olika typer av nycklar: tre batteridrivna – en grundmodell, en mer exklusiv variant, och en som enkelt kan programmeras om via en smarttelefon – samt en batterifri nyckel som är avsedd för nödsituationer. Programmeringsenheterna används för att validera och uppdatera nycklarna. Den webbaserade mjukvaran gör det möjligt att administrera nycklarnas behörigheter, spärra borttappade nycklar och följa loggar över hur nycklarna används.
Få fler artiklar som den här till din inkorg. Prenumerera på vårt Kunskapsmagasin.
Anders Linderhav, skandinavisk marknadschef för digitala cylindrar på Assa Abloy
Batteridrivna eCLIQ-nycklar:
Basic (grundmodell)
Professional (mer exklusiv variant)
Connect (kan programmeras om med hjälp av Bluetooth via smarttelefon)
Batterifri eCLIQ-nyckel:
Spark (avsedd för nödsituationer)
Låscylindrar i eCLIQ-systemet
Hur skiljer sig eCLIQ-cylindrarna från vanliga cylindrar?
– eCLIQ-cylindrarna har inbyggd elektronik som läser av nyckelns krypterade kod och kontrollerar om den får öppna dörren. Om koden är rätt, aktiveras en liten motor som tar bort en spärr, så att låset kan öppnas när man vrider om nyckeln, säger Anders Linderhav och fortsätter:
– Dessutom är låsen självsmörjande, vilket gör att de klarar 200 000 operationer och upp till 20 års drifttid utan att behöva smörjas manuellt.
Programmerbara nycklar
I eCLIQ-systemet finns alltså fyra typer av nycklar att välja mellan: Basic, Professional, Connect och Spark. Vad är de stora skillnaderna mellan dem?
– Basic och Professional-nycklarna måste då och då valideras i en väggmonterad programmeringsenhet för att uppdateras och få sina loggar avlästa. Connect-nyckeln kan däremot uppdateras och avläsas direkt med en smarttelefon via Bluetooth. Alla tre typer kan utrustas med RFID. Batteriet i Basic och Professional håller upp till tio år, medan Connect-nyckeln har en batteritid på cirka två år. Spark-nyckeln är batterifri och har inte stöd för RFID.
Vad skiljer Basic från Professional?
– Basic har en enklare finish, medan Professional och Connect har en mer exklusiv finish. Alla nycklar ger ljusindikation när de kan öppna ett lås, men Professional och Connect ger även ljudindikation.
RFID-chip för integration
Basic, Professional och Connect har stöd för RFID. Vad innebär det?
– RFID är en teknik som används i många passersystem för att läsa av kort eller taggar utan att behöva fysisk kontakt. Våra nycklar kan utrustas med RFID-chip som fungerar med olika standarder, så att de kan användas med de flesta passersystem på marknaden.
Varför är detta användbart?
– Nyckeln kan användas istället för ett passerkort eller en nyckelbricka, så man slipper bära med sig flera olika saker. Det förenklar vardagen, eftersom man bara behöver hålla reda på en nyckel.
Hantering via CLIQ Web Manager
Hur programmerar man nycklarna?
– Nycklarna programmeras via CLIQ Web Manager, som är vår webbaserade mjukvara. Med den kan administratörer enkelt lägga till nya nycklar i systemet, ställa in behörigheter för specifika tider, uppdatera befintliga nycklar och spärra nycklar som har kommit bort. Programvaran gör det också möjligt att se händelseloggar, så att man kan följa upp när och var nycklar används.
Anders Linderhav fortsätter:
– Om man redan använder CLIQ Web Manager för att hantera sitt CLIQ-låssystem, alltså CLIQ utan e, så kan man administrera eCLIQ på samma sätt. Det betyder att man slipper lära sig ett nytt program och kan hantera båda systemen tillsammans.
Vad är skillnaden mellan CLIQ och eCLIQ?
– Skillnaden ligger i hur nycklarna och låsen fungerar. CLIQ-systemet är ett äldre system med vanliga nycklar med toppar och dalar längs nyckelaxet. Därutöver har de en digital kod. Låset kan bara öppnas om den digitala koden inte är spärrad. eCLIQ har nycklar utan toppar och dalar längs nyckelaxet. Där är det bara en krypterad digital kod som bestämmer om ett lås kan öppnas eller inte.
Validering och uppdatering
Hur programmeras en nyckel?
– Nyckeln sätts in i en programmeringsenhet som är ansluten via USB till en dator där CLIQ Web Manager körs i webbläsaren. På så sätt kan nyckeln få sin initiala behörighet och göras klar för användning.
Hur uppdateras nyckeln och hur hämtas loggar?
– Ett sätt är att nyckeladministratören gör som första gången: att sätta in nyckeln i en programmeringsenhet som är ansluten till en dator med CLIQ Web Manager. Men det blir omständligt om alla måste besöka administratören regelbundet för att uppdatera sina nycklar och överföra loggar. Så därför finns två andra sätt att utbyta data: via väggmonterade programmeringsenheter och via smarttelefon med Bluetooth.
Anders Linderhav fortsätter att berätta om validering via väggmonterade programmeringsenheter:
– Först programmeras en administratörsnyckel via CLIQ Web Manager. Den sätts sedan in i de väggmonterade enheterna för att uppdatera dem med den senaste informationen, samtidigt som loggar från enheterna överförs till administratörsnyckeln. När användarna sedan validerar sina nycklar i de uppdaterade enheterna, får de automatiskt de senaste uppdateringarna, och deras loggar lagras i enheten. När nyckeln därefter används i ett lås, överförs information om eventuellt spärrade nycklar direkt till låset.
Och hur kan man använda smarttelefon med Bluetooth istället?
– Med en app på smartphonen kan användaren uppdatera sin nyckel. Appen kopplar upp sig mot CLIQ Web Manager via internet för att hämta uppdaterade behörigheter och information om spärrade nycklar. Samtidigt ansluter den via Bluetooth till nyckeln för att skicka över den nya informationen och hämta loggar från nyckeln. Loggarna skickas sedan automatiskt tillbaka till CLIQ Web Manager via internet. Det är särskilt praktiskt för dem som ofta behöver få ändrade behörigheter, som hantverkare eller tillfälliga arbetare, eftersom de kan göra detta var som helst och när som helst utan att behöva besöka en programmeringsenhet.
Fler fördelar med eCLIQ
Finns det något mer värt att berätta om eCLIQ?
– Ja, en sak som ofta uppskattas är att eCLIQ är både enkelt att använda och installera, förklarar Anders Linderhav. Systemet är användarvänligt för slutanvändare och kräver minimalt underhåll tack vare de självsmörjande låscylindrarna och batterierna i nycklarna, som håller upp till tio år. Det innebär att man slipper regelbundet underhåll och höga driftskostnader.
Anders fortsätter:
– En annan fördel med eCLIQ är att det kan integreras med andra passersystem, som Assa Abloy ARX och Aptus. Det gör att man kan kombinera eCLIQ med befintliga säkerhetslösningar och anpassa systemet efter specifika behov, vilket ger stor flexibilitet för olika typer av fastigheter och verksamheter.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer om hur eCLIQ kan passa just dina behov? Kontakta SafeTeam för mer information och rådgivning om rätt lösning för dig.
Läs även våra artiklar om två andra digitala låssystem, som vi också installerar, Parakey ochiLOQ. Eller mer om digitala låssystem här.
Tyckte du artikeln var intressant? Prenumerera på Kunskapsmagasinet
I en lokal eller fastighet med många lås ger ett digitalt låssystem ett enkelt sätt att ändra vilka nycklar som öppnar vilka dörrar och när. Det ger också möjlighet att se vilken nyckel som har...
Det är inte lätt för den oinvigde att välja rätt bevakningskamera. Det finns flera leverantörer och alla erbjuder en stor mängd till synes snarlika kameror. Men det finns sätt att hitta rätt i djungeln. Med...
Parakey är ett moln- och mobilbaserat, digitalt passersystem. Användare öppnar dörrar, låser upp grindar, manövrerar hissar och liknande med sin mobil. Det är bara att blippa med telefonen eller välja dörr i en app på...
Du har 100 timmar video inspelat från två olika bevakningskameror. Polisen söker efter någon i blå jacka. Kanske gick personen från vänster till höger över parkeringen. Vad gör du? Med smart kamera och videoanalys är...
När det är dags att investera i säkerhet är det många frågor som dyker upp. Vad kostar det? Hur mycket ska jag budgetera för årligt underhåll? I den här artikeln tittar vi närmare på vad...
Vad händer om du har ansvar för 70 nycklar och en av dem försvinner? Vad händer om du får inbrott, och försäkringsbolaget inte betalar ut ersättning? Eller om du köper lås- och larmsystem som inte...
Mobiloperatörerna avvecklar i snabb takt 2G- och 3G-näten. Därför måste all hårdvara som använder dessa nät bytas ut, och i vissa fall måste larmgivare ha nya SIM-kort. Vi frågar Håkan Karlsson, avdelningschef på en av...
Att arbeta med trygghet som fastighetsägare eller i en bostadsrättsförening kan kännas överväldigande. Är inte säkerhet polisens ansvar? Eller kommunens? Faktum är att fastighetsägare kan bidra med mycket, inte minst i samarbete med andra aktörer....
I en värld där krav och regelverk för säkerhet ständigt uppdateras måste företag i säkerhetsbranschen, och deras medarbetare, ständigt förnya sina kunskaper. Men hur kan du som kund veta att så sker? Jo, genom att...