Framtidssäkra dina larm med 4G larmsändare | SafeTeam

2G och 3G släcks ner nu – är dina larm redo för 4G?

Mobiloperatörerna avvecklar i snabb takt 2G- och 3G-näten. Därför måste all hårdvara som använder dessa nät bytas ut, och i vissa fall måste larmgivare ha nya SIM-kort. Vi frågar Håkan Karlsson, avdelningschef på en av SafeTeams larmavdelningar, vad företag ska göra för att bli framtidssäkra.

I skrivande stund (2023) avvecklas 2G- och 3G-näten. Det innebär att alla gamla larmsändare och vissa SIM-kort måste bytas ut mot nya som hanterar 4G. Och det måste ske snabbt. Nedsläckningen pågår och ska vara helt klar 2025. Är du förberedd?

De flesta larm har 3G

Många av prylarna runt omkring oss – från larm, driftsystem till husdjurspejlare – är anslutna till internet via mobilnäten. De allra flesta använder 2G/3G. Det gäller också många lösningar inom säkerhetsbranschen – allt från porttelefoner och övervakningskameror till passersystem och inbrottslarm.

Nu när 2G och 3G släcks ned upptäcker allt fler att deras robotgräsklippare eller fjärrstyrning av värmen i fritidshuset inte fungerar. Det blir ganska uppenbart när gräset växer eller fritidshuset är utkylt. Men hur många har koll på alla de andra system som inte används dagligen?

Det är för sent att upptäcka att brandlarmet eller överfallslarmet inte fungerar när de väl behövs. Därför bör du ta tag i detta redan idag. Nedsläckningen pågår i detta nu.

Framtidssäkra med 4G-larmsändare

Vi frågar Håkan Karlsson, avdelningschef på en av SafeTeams larmavdelningar, vad företag ska göra för att bli framtidssäkra?

– Företag behöver nya larmsändare som klarar 4G och SIM-kort med stöd för 4G. De behöver dessutom kontakta sin larmcentral och be dem uppdatera sin mottagning.

Just nu jobbar Håkan Karlsson och hans team febrilt med att byta ut 2G- och 3G-sändare mot 4G-sändare hos sina kunder. För vilka system byter SafeTeam ut larmsändare?

– SafeTeam uppdaterar sändare för inbrottslarm och brandlarm. I vissa fall kan även sändare för passersystemet behöva bytas ut eftersom de driftas centralt. Vi sköter också kontakten med larmcentralerna, så våra kunder behöver inte tänka på det.

Är det svårt att få tag på 4G-larmsändare?

– Ja, det råder en global komponentbrist. Och nu när alla ska byta blir det ännu svårare att hitta. Vi har jobbat hårt för att hitta 4G-sändare. Nu har vi så det räcker till alla som har beställt en uppgradering.

Det finns inga larmsändare för 5G

Kan jag som kund hoppa över 4G och gå direkt på 5G, så slipper jag byta en gång till?

– Nej, det finns inga larmsändare som hanterar 5G i dagsläget. I säkerhetsbranschen jobbar vi bara med beprövade tekniker, och därför är det 4G som gäller, säger Håkan Karlsson.

Så det finns inga larmsändare som använder 5G?

– Just precis, så är det, säger Håkan Karlsson. Jag kan inte förutse vad som händer i framtiden, men nu handlar det enbart om att uppgradera till 4G. Inte till 5G.

 

På certifierade anläggningar är två oberoende larmvägar ett krav. Kabelöverföringen är primär, den trådlösa överföringen är sekundär. Den trådlösa överföringen finns som backup om till exempel strömmen skulle gå.

Vad händer om man inte hinner uppgradera till 4G?

Vad händer om företag inte hinner uppdatera till 4G i tid, slutar larmen att fungera då? Håkan Karlsson har lugnande besked:

– Runt 80 procent av alla larmsändare går via fasta nätverk i första hand. Den trådlösa uppkopplingen är en backup. Hos våra kunder är det 100 procent som har kabel som primär överföring, eftersom vi enbart jobbar med certifierade anläggningar.

På certifierade anläggningar är två oberoende larmvägar ett krav. Kabelöverföringen är primär, den trådlösa överföringen är sekundär. Den trådlösa överföringen finns som backup om till exempel strömmen skulle gå.

Så larmen kommer inte sluta fungera i hela Sverige?

– Nej, om du inte hinner uppgradera till 4G slutar den trådlösa kommunikationen att fungera. Inte den primära, säger Håkan Karlsson.

På vilket sätt kommer jag märka om 2G/3G släcks ner innan jag hinner få en 4G-larmsändare på plats?

– Du kommer märka det för att larmcentralen hör av sig till dig. Larmsändaren skickar hela tiden signaler till larmmottagaren för att tala om att den lever. Ett brandlarm, till exempel, skickar en signal var 90:e sekund och berättar att den lever. Om det inte sker kommer någon på larmcentralen ringa anläggningsägaren och säga att nu har du problem med din sekundära uppkoppling, säger Håkan Karlsson.

Dela sändare, spar pengar

Håkan Karlsson uppmanar alla att göra en komplett inventering av sina larmsystem. Man kan nämligen spara pengar på att dela larmsändare.

– Man kanske skaffade brandlarm för 10 år sedan och inbrottslarm för 5 år sedan. Då fick de två olika larmsändare som går på två olika abonnemang. Då kan man passa på att knyta ihop dem nu – och bara ha en sändare för bägge.

De som tjänar mest på att knyta ihop larmen är företag med mycket fastigheter.

– Det är inte ovanligt att fastighetsbolag har upp till 20–30 sändare, säger Håkan Karlsson. Kommuner kan ha över 100. Där kan det verkligen vara intressant att göra en inventering.

Det är inte ovanligt att fastighetsbolag har upp till 20–30 sändare. Kommuner kan ha över 100. Där kan det verkligen vara intressant att göra en inventering.

 

Kopparnätet stängs ner 2026 och ersätts med fiber

Även kopparnätet stängs ner och ersätts med fiber.

– Det berör inte lika många eftersom de flesta redan har gått över till fiber, berättar Håkan Karlsson.

Senast 2026 kommer hela kopparnätet vara avvecklat, och de berörda ska i god tid få information från Telia eller annan operatör.

Vem bestämde att 2G och 3G ska bort?

Enligt Post- och telestyrelsen är det mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre som ansvarar för nedstängningen av 2G- och 3G-näten. De äger näten och får göra förändringar i dem så länge de följer tillståndsvillkoren i sina frekvenstillstånd. Mobiloperatörerna är teknikneutrala och saknar därför krav på att tillhandahålla en specifik teknik.

Hur långt har andra länder kommit?

I Finland planeras nedstängning av 3G-nätet vara klart i år, 2023. I Norge är 3G redan borta. I Danmark pågår nedstängningen av 3G-nätet, men det finns inget datum för när det ska vara klart. I Tyskland har flera operatörer redan stängt ned 3G-nätet. I USA kommer 3G stängas ner i närtid. I Sydamerika sker nedstängningen de närmaste åren. Situationen är likartad i Asien.

Påverkas privatpersoner också?

Det kan man göra. På Post- och telestyrelsen nämns flera tekniker som påverkas. Vi har larm i våra hem, vi har båtlarm, vi har GPS-sändare på katter och på jakthundar. Även robotgräsklippare kan använda sig av 2G eller 3G. Det finns även mycket utrustning inom lantbruket som påverkas. Vi lever i ett trådlöst och uppkopplat samhälle.

Låt oss sammanfatta

2G- och 3G-nätet kommer att vara helt nedsläckt 2025. Mobiloperatörerna är ansvariga och nedsläckningen sker stegvis.

Företag behöver nya larmsändare och nya SIM-kort som klarar 4G. I dag finns inga larmsändare som hanterar 5G.

Certifierade anläggningar har två oberoende larmvägar. Den på kabel (fiber) är primär och den trådlösa är sekundär. Den primära larmvägen (via kabel) påverkas i några få fall, då kopparnätet stängs ner 2026 och ersätts av fiber. Den sekundära larmvägen (den trådlösa) drabbar fler, eftersom de flesta använder 3G i dag.

Det råder komponentbrist som gör det svårt att få tag på larmsändare till 4G. Om du inte har uppdaterat ännu är det hög tid att börja nu.

Kontakta din leverantör och gör en inventering. Om du har flera larmsändare med olika abonnemang, kan du passa på att slå ihop dem nu, för att minska dina abonnemangskostnader.

Tyckte du artikeln var intressant?

Dela den med en kollega:

Prenumerera

Mer från vårt Kunskapsmagasin