Nyckelfria lås innebär många fördelar, ni får en modern fastighet med smarta lås. | SafeTeam

Det är smart med nyckelfria smarta dörrlås

Digitala smarta lås och nycklar blir allt vanligare. När smarta dörrlås kopplas ihop med passagelösningar, säkerhetssystem, behörighetsnivåer, tidsregistrering och bokningssystem blir möjligheterna oändliga. Digitala nycklar används bland annat av hemtjänsten i över 180 kommuner. Här kommer en kort introduktion till digitala nycklar – och hur de gör livet lättare för tusentals människor varje dag.

Innan vi pratar om nyckelfria lås och digitala nycklar så är det på sin plats med en liten låsskola. Inget märkvärdigt. Bara en genomgång av de fyra huvudtyperna av låssystem som finns. Sen ger vi oss i kast med smarta lås.

Fyra typer av låssystem

Ett mekaniskt lås öppnas med en fysisk nyckel som förs in i ett låshus för att frigöra låsmekanismen varpå nyckeln vrids om för att flytta låskolven.

Ett elektromekaniskt lås är också ett mekaniskt lås med en fysisk nyckel, men skillnaden är att nyckeln har en digital kod som låset läser elektroniskt och verifierar. Om koden är giltig frigörs låsmekanismen av en elektromagnet. Det gör det även möjligt att spärra borttappade nycklar, men även att styra behörighet (vem som får öppna och vid vilka tider) samt följa passagen i efterhand (se vem som passerat).

Ett elektroniskt lås fungerar som ett elektromekaniskt lås men har ingen traditionell, fysisk nyckel. Istället överförs koden från kodlås, fjärrkontroll, inpasseringskort, nyckeltagg eller liknande. När flera elektroniska lås kommunicerar med varandra i samma system kallas det för passersystem.

Ett digitalt lås är ett elektroniskt lås som kan öppnas med en app på en mobiltelefon. Rent tekniskt skickar appen en kryptonyckel till låset via Bluetooth eller Near Field Communication (NFC).

Smarta lås och digital access förenklar livet

Elektromekaniska, elektroniska och digitala lås kan administreras via webben så att olika personer får olika behörighet – och man kan spåra vilka nycklar som använts på vilka platser och vid vilka tider. Det går även att skapa olika tidszoner till dörrarna, så att passage endast kan ske vid vissa tider. Nycklarna är dessutom enkla att spärra om de tappas bort.

Då kan du till exempel skicka din nyckel digitalt till vänner eller hantverkare. Du behöver inte ens träffa dem fysiskt för att ge dem nyckeln. Det skiljer ett digitalt lås från övriga elektroniska lås.

Smarta dörrlås, som öppnas med en app på mobilen, blir allt vanligare i flerfamiljshus och villor. Då kan du till exempel skicka din nyckel digitalt till vänner eller hantverkare, som du vill släppa in vid en viss tidpunkt. Du behöver inte ens träffa dem fysiskt för att ge dem nyckeln. Det skiljer ett digitalt lås från övriga elektroniska lås.

Hemtjänsten spar pengar med digitala lås

Digitala smarta dörrlås används i både privata hem, kontor och i offentliga lokaler. Nyckelfria lås har bland annat införts i hemtjänsten i 180 kommuner.

Förut la hemtjänsten mycket resurser på hantering av nycklar till bostäder, då individuella brukare måste lämna ut sina nycklar för att ge personalen tillträde. Med digitala lås försvann nyckelhanteringen med stora kostnadsbesparingar som följd, enligt en rapport från Offentliga fastigheter.

Kommuner har även sett fördelarna med att erbjuda digital bokning i till exempel idrottshallar, där behörighet tilldelas under begränsad tid. Inga nycklar behöver hämtas eller lämnas. Du öppnar med din mobiltelefon.

Nyckelfria lås minskar administration

Ett företag som har stor erfarenhet av digitala lås är Parakey. Jonas Arvidsson, vd på Parakey, berättar i en fascinerande intervju om fastighetsskötaren som la 60 procent av sin tid på nyckelhantering. Efter bytet till digitala lås gick administrationen ned till 2 procent.

Smarta nycklar eliminerar resebehov för nyckelöverlämning

Ett annat företag som ligger i framkant för digitala lås är iLOQ som gör digitala låssystem – utan kablar eller batterier. I en spännande intervju berättar Anders Klees, Sales Manager på ILOQ i Stockholm, om hur företag inom försörjnings- och infrastruktursektorn slipper åka kors och tvärs genom Sverige för att få rätt nyckel, när den enda nyckel som behövs är en mobiltelefon. Gissa om det gör skillnad.

Det var klokt av dig att läsa så här långt

Förutom intervjuerna med Parakey och iLOQ rekommenderar vi en intressant artikel om digitala lås som låser upp med mobilen. Det är det smartaste rådet vi kan ge just nu.

Tyckte du artikeln var intressant?

Dela den med en kollega:

Prenumerera

Mer från vårt Kunskapsmagasin