Lärlingar på SafeTeam

De har hittat framtidsjobbet på SafeTeam – utbildar sig till låstekniker

Att låssmed är ett bristyrke känner inte alla till. Få ungdomar utbildar sig till låssmed idag, trots att branschen är mitt uppe i en spännande digitalisering med mycket goda framtidsutsikter. Låssmed (eller Låstekniker som det heter idag) är ett roligt och utvecklande yrke, där efterfrågan på personal är stor. Här berättar My och Daniel, lärlingar på SafeTeam, om varför de valt att utbilda sig till låstekniker.

Ett år som lärling

På SafeTeam i Stockholm är stämningen lättsam och positiv. My och Daniel har känt sig välkomna från första stund. De har anställning som låsteknikerlärlingar och jobbar tillsammans med erfarna kollegor och handledare i SafeTeams låsverkstäder, låsbutiker och ute på servicejobb i kundernas fastigheter.

På arbetstid följer de även ett utbildningsprogram som är framtaget av SLR, Sveriges Lås- och Säkerhetsleverantörers riksförbund. Utbildningen är webbaserad och varvas med praktiska uppgifter hos SafeTeam. Efter ett år som lärlingar kommer de vara certifierade låstekniker och eftertraktade på arbetsmarknaden.

Låstekniker är ett roligt och varierande yrke

Allt började på sociala medier, där My och Daniel fick upp ögonen för SafeTeam, som sökte efter nyfikna och händiga personer till ett nystartat lärlingsprogram. Daniel jämförde SafeTeams utbildning med en konkurrent och fann att SafeTeam har allt – ett bredare sortiment, ett bra erbjudande, och han fick ett proffsigt intryck. Han fick anställning som lärling i vintras och har redan gjort en del servicejobb på egen hand.

Att jobba i varierande miljöer och prata med kunder och göra dem nöjda är roligt. Yrket är brett och det gör att det aldrig blir enformigt.

Daniel, låsteknikerlärling på SafeTeam

My gillar också att yrket är varierande.
– Det är hela tiden nya saker som händer. Man arbetar ofta två tillsammans men ibland är man själv, variationen passar mig väldigt bra. Det är också tillfredställande att hitta sina egna lösningar, berättar My, som började på SafeTeam i februari.

För att passa som låssmed anser My att hennes främsta styrkor är erfarenheten av att hon jobbat mycket med människor och att hon är en lugn person som sprider glädje och harmoni.

Nu vill jag få en så bred kunskap som möjligt, det är då jag tycker det blir intressant. IT- och larmsystem är också spännande, det vill jag gärna lära mig mer om.

My, låsteknikerlärling på SafeTeam

En spännande bransch med goda framtidsutsikter

Det händer mycket i låsbranschen och nya innovativa produkter lanseras ständigt, exempelvis digitala och elektroniska lås. Idag är det även vanligt att man jobbar med integrerade säkerhetslösningar, där larm- och kamerainstallationer ofta ingår. SLR ser låssmedsyrket som ett framtidsyrke i en bransch som är i stort behov av att rekrytera. Även Arbetsförmedlingen bedömer att låstekniker har mycket goda möjligheter till arbete de närmaste åren.

My och Daniel ser positivt på framtiden. De hoppas på att långsiktigt kunna arbeta i yrket och på SafeTeam.

– Detta är en jättebra väg in i yrket, det man läst i boken blir tydligare och lättare att förstå i och med att att man gör sin praktik samtidigt. Målet är att utvecklas, bli kunnig inom lås och samtidigt ha roligt på vägen, säger Daniel.

Lärlingsutbildning till Låstekniker

Stor brist på låstekniker – 1000 nya behövs

Enligt en undersökning genomförd av SLR kommer det inom de närmsta fem åren att behövas 1000 nya låstekniker i Sverige.

 
Kort utbildning till Låstekniker

Lärlingsutbildning – så går det till

SLR Yrkesintroduktion Låstekniker är en ettårig anställning som lärling där du får utbildning hos SafeTeam. Här kan du läsa mer om utbildningen.

 

 

Vill du jobba som lärling hos oss?

Connecta med oss på vår karriärsida så hör vi av oss när lediga lärlingsplatser dyker upp.