Är det skillnad på kamerabevakning och kameraövervakning? Och när används CCTV? Det är frågan för denna krönika.
En del fackuttryck kommer för att stanna medan andra ändrar sig över tid. Det gäller inte minst säkerhetsbranschen. Det vi numera föredrar att kalla kamerabevakning har tidigare kallats för kameraövervakning eller videobevakning. Det kan även kallas CCTV. Kärt barn har många namn, och användbar teknik har många ord. Låt oss tala om det.
Ord är viktiga för oss som arbetar med trygghet
Vi svenskar har ett aktivt ordförråd på cirka 5 000 ord. Men för att på djupet förstå en dagstidning behöver vi ett passivt ordförråd på cirka 50 000 ord. Det är ganska mycket med tanke på att en gymnasieelev som inte läser på sin fritid maxar ut på 17 000 ord.
För oss som jobbar med säkerhet är ords betydelse viktigt för att undvika missförstånd som kan påverka säkerheten.
Kameraövervakning versus kamerabevakning
Ett ord som är på väg ut är övervakningskamera. Ett annat är kameraövervakning. Istället talar vi om bevakningskamera respektive kamerabevakning.
Varför? Övervakning har en negativ klang. Ingen gillar ju att bli övervakad. Men vi förstår och respekterar att den som äger något dyrbart har rätt att bevaka sina intressen.
Övervakning antyder också att en person sitter uppflugen på en pall och spanar in i en skärm i väntan på att något ska hända. Så fungerar inte modern kamerabevakning. Med modern teknik, som AI-kameror, bevakas olika områden utifrån bestämda kriterier. Bevakningen detekterar händelser och larmar när behov uppstår.
Användning av orden har också förändrats i de lagar som reglerar hur kameror får monteras, från Kameraövervakningslagen till Kamerabevakningslagen.
Videobevakning, larmbevakning och videoanalys
Vi som jobbar med säkerhet skiljer även vi på videobevakning och larmbevakning.
En videobevakningskamera (videoövervakningskamera) spelar in film för kontinuerlig bevakning av ett område.
En larmbevakningskamera (larmövervakningskamera) spelar endast in korta video- eller fotosekvenser vid behov (vid larm).
Dessa båda tekniker går att kombinera. Vid kamerabevakning med videoanalys kan kamerorna spela in hela tiden – och aktivera larmet vid specifika händelser, till exempel rök och brand eller att en person befinner sig onormalt länge på ett ställe.
CCTV säger de i England
Den som gillar brittiska deckare har säkert hört uttrycket CCTV. Det är en förkortning av closed-circuit television. Ordet ”closed” betyder att videoöverföringen sker i ett stängt system, mellan två punkter – kameran och kamerans ägare.
Storbritannien har flest bevakningskameror i Europa, uppskattningsvis 3–4 miljoner. Den statliga myndigheten Home Office har räknat ut att den som befinner sig i London filmas upp till 300 gånger under en dag.
USA har uppskattningsvis 85 miljoner kameror. Kina har flest med en halv miljard. I Sverige finns ingen samlad statistik, men vi vet att intresset är stort och ökar.
CCTV används också i de normer från SSF som vi på SafeTeam är certifierade enligt; Anläggarfirma Kamerabevakningssystem CCTV och personcertifieringen Behörig ingenjör kamerabevakningssystem CCTV.
Vi svenskar är positiva till kamerabevakning
Flertalet studier visar att majoriteten är positiva till kamerabevakning, eftersom det ökar den personliga säkerheten. De flesta av oss anser att kamerabevakning inte inkräktar på vår personliga integritet.
Vi upplever en ökad säkerhet i områden där kameror finns. Detta leder till att fler människor vill vistas på platsen, vilket ökar säkerheten ytterligare, eftersom våra medmänniskor fungerar som en form av väktare.
I opinionsundersökningar som Lunds universitet och Kantar Sifo gjorde 2017, 2018 och 2019 svarade 88–90 procent av alla tillfrågade att de var positiva till övervakningskameror på allmän plats.
Spara pengar med kamerabevakning
När man investerar i kamerabevakning i ett företag eller en bostadsrättsförening kan man spara mycket pengar genom färre inbrott, färre antal väktarutryckningar, mindre stölder och mindre skadegörelse. Detta är med andra ord ett ämne värt att bevaka.
Tack för ordet
Tack för att du följde oss hela vägen hit. Nu har ditt passiva ordförråd blivit ännu lite större.
P.S.
I en av rubrikerna ovan använde vi ordet versus. Eftersom det är ett latinskt låneord måste du inte ge det ett engelskt uttal. Det går bra att uttala det som det skrivs på svenska (verus).
Eller så ger du det ett latinskt uttal. Uttala v som w och u som o (wersos). Ge det en klang av finlandssvenska – et voilà! Nu låter du som en äkta romare för 2 000 år sedan. Visst är det coolt?
Vad P.S. betyder låter vi dig utforska själv. Men visst är det härligt att det alltid finns plats för nya ord och uttryck, även de överflödiga. D.S.