Hem » Kunskapsmagasin » Handledning: Så kan fastighetsägare arbeta proaktivt för tryggare bostadsområden
Handledning: Så kan fastighetsägare arbeta proaktivt för tryggare bostadsområden
Att arbeta med trygghet som fastighetsägare eller i en bostadsrättsförening kan kännas överväldigande. Är inte säkerhet polisens ansvar? Eller kommunens? Faktum är att fastighetsägare kan bidra med mycket, inte minst i samarbete med andra aktörer. Vi ger dig konkreta tips efter att ha djupdykt i den oberoende Stiftelsen Tryggare Sveriges handledning för fastighetsägare att hantera trygghetsproblematik.
Alla åtgärder har fördelar och nackdelar som vi måste ta hänsyn till. Att begränsa parkeringsmöjligheter och minska trafikflöden är en metod för att öka tryggheten i ett område, men det kan irritera boende och försvåra sjuktransporter.
Mycket av den brottslighet som skapar problem i bostadsområden går att hänvisa till unga män i grupp. Och många av de åtgärder som ges i handledningen riktar sig mot just dem, till exempel ljudskrämmor som vållat en del debatt i Göteborg.
Se denna artikel och handledningen som den bygger på som diskussionsunderlag för att hitta lösningar som passar just din situation.
Få fler artiklar som den här till din inkorg. Prenumerera på vårt Kunskapsmagasin.
Sedan 2015 gör polisen en klassificering av områden utifrån socioekonomisk status och kriminalitet. Det är en stege med tre nivåer:
Särskilt utsatt område har parallella samhällsstrukturer där invånarna är obenägna att delta i rättsprocessen och polisen har svårt eller nästan omöjligt att fullfölja sina uppdrag (19 områden i Sverige år 2021).
Riskområde är ett utsatt område som riskerar att graderas upp till ett särskilt utsatt område (14 områden i Sverige år 2021).
Utsatt område har låg socioekonomisk status där kriminella påverkar lokalsamhället genom hot, våld, utpressning och öppen narkotikahandel (28 områden i Sverige år 2021).
Ungefär 5 procent av Sveriges befolkning bor i ett av dessa områden. Men trygghetsskapande åtgärder i bostadsområdet gör nytta överallt. Både små och stora åtgärder gör skillnad.
Den effektiva kameraövervakningen
Kamerabevakning har en tydligt avskräckande effekt mot narkotikahandel, som anges som det största trygghetsproblemet i Tryggare Sveriges handledning. Kameran ökar risken för upptäckt, underlättar identifiering av brottsling och kan användas som bevis i rätten.
Störst effekt har kamerabevakning när den genomförs tillsammans med andra brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder, till exempel bra belysning.
Kamerabevakning skapar en mer vaksam allmänhet. Det fungerar även som en positiv signal. Det säger att någon bryr sig om området, att fastighetsägaren arbetar aktivt med trygghetsskapande åtgärder.
Ljudskrämmor och klassisk musik
Högfrekvenslarm, även kända som ljudskrämmor, kan användas för att motverka ungdomshäng i gemensamma utrymmen. Ljudskrämmor sänder ut ett obehagligt ljud, i en frekvens som främst yngre människor kan höra. De flesta över 25 uppfattar inte ljudet.
Lite på gränsen till mobbning, kan man tycka, eftersom det är just unga människor som drabbas. Det går dock att ställa in ljudskrämmor så fiffigt att de enbart aktiveras om en större mängd människor samlas på samma plats en längre stund.
Kanske är klassisk musik ett fredligare alternativ. Högtalare som spelar klassisk musik ”stör ut” ungdomarna, samtidigt som äldre uppfattar det som ett trevligt inslag i det offentliga rummet. Åtgärden har testats med stor framgång i väntsalar och biljetthallar i Londons tunnelbana. Det kan vara något att fundera på.
Olovlig andrahandsuthyrning
Många av de individer som ställer till med problem i ett bostadsområde hyr i andra, tredje eller fjärde hand. Insatser mot andrahandsuthyrning är därför en viktig åtgärd för att minska brottsligheten och öka tryggheten.
Det är inget enkelt problem att komma tillrätta med, men här är några vägar du kan gå.
Tips: Uppmuntra och gör det lätt för de boende att lämna in tips om misstänkt andrahandsuthyrning. Då kan ni undersöka saken närmare och ta kontakt med den boende vid misstanke.
Fastighetsrondering: Notera namnskyltar på dörrar och kontrollera var hyresgästen är folkbokförd och vem som är skriven på lägenheten. De som är folkbokförda på en annan adress bör kontaktas för en förklaring. Vid felaktig folkbokföring eller en otillräcklig förklaring, kan fallet anmälas till Skatteverket.
Kontroll på internetsajter: Gör regelbundna kontroller på vanliga internetsajter där bostäder hyrs ut i andra hand. Sök på era adresser och se om det ligger annonser ute.
ID-kontroller: Vid misstänkta fall om olovlig andrahandsuthyrning, be att få se den boendes ID-handling, för att kontrollera om personen är folkbokförd på adressen. Detta är kanske den mest kontroversiella åtgärden, och den som kommer att möta mest motstånd. Hem & Hyra har flera artiklar i ämnet, bland annat den här artikeln om Malmös kommunala fastighetsbolag. Den här artikeln från samma tidning delar erfarenheten av att anlita en säkerhetskonsult för ID-kontroller.
Brottsligt övertagande av lägenhet
En extrem variant av andrahandsuthyrning är cuckooing. Det betyder att kriminella tar över utsatta personers bostäder och använder dem för narkotikahandel. Tryggare Sveriges handledning tipsar oss om att inte tveka att kontakta polisen, samt att vara uppmärksam på följande tecken:
Människor som kommer och går vid udda tider.
Okända som ringer på dörrklockan för att komma in i fastighet.
Tecken på droganvändning i anslutning till fastigheten eller lägenheten.
Ökad nedskräpning utanför lägenheten eller lokalen.
Broken windows-metoden
James Q. Wilson och George Kelling la 1982 fram Broken window-teorin. Enligt den ökar brottsligheten om ett område verkar försummat. Genom att hålla bostadsområdet rent och snabbt åtgärda skador ökar man den gemensamma känslan för ansvar. Det ger mindre skadegörelse och nedskräpning och påverkar även den totala brottsligheten.
Det låter enkelt, men forskningen visar att det är en effektiv metod. Det är viktigt att komma ihåg om ditt område drabbas av klotter eller annan skadegörelse.
Trygga trappan-metoden
Trygga trappan är en metod för att motverka trapphäng bland ungdomar. Det handlar om att begränsa tillträdet till olika utrymmen med hjälp av lås, tillträdesstyrning och elektroniska passersystem, gärna i kombination med tydlig information om att det råder förbud för obehöriga att vistas i fastigheten och att olaga intrång polisanmäls.
En undersökning från polisen år 2018 visade att 89,5 procent av de boende upplevde att hänget hade minskat i trappuppgångarna efter att de infört Trygga trappan.
I många områden gör språkbarriärer det svårt att nå de boende med viktig information. Språkbarriärerna kan överbryggas genom att personer med olika språkbakgrund blir engagerade för att nå ut med information så att de boende känner sig inkluderade.
Man har också testat piktogram för att ge information till dem som inte behärskar svenska eller har svårt med skriftlig information. Ett piktogram är en symbol eller ett skrivtecken som representerar ett objekt eller begrepp genom en förenklad illustration.
Platssamverkan skapar trygga och attraktiva områden
Det finns konkreta åtgärder, som skalskydd, kameraövervakning och passersystem, men det finns också engagerande åtgärder som involverar dem som bor i ett område och ger ökad trivsel.
En av dessa åtgärder är platssamverkan. Tillsammans med polis, kommun, näringsidkare och föreningar kan fastighetsägare gå samman och ta gemensamt ansvar för ett lokalt avgränsat område. Det handlar om allt från renhållning, belysning och säkerhet, till stadsodling (urban farming) och lokala evenemang.
Från andra länder, där platssamverkan funnits längre, visar studier på minskad brottslighet och ökade fastighetsvärden. Polisen i Malmö har också god erfarenhet av platssamverkan.
Attraktionsbygge skapar områden du inte vill lämna
Attraktionsbygge, eller placemaking, kan ses som en del eller ett komplement till platssamverkan. I grund och botten handlar det om att utforma platser som folk vill vara på, med aktiviteter som skapar möten mellan många olika grupper, yngre och äldre, kvinnor och män.
Aker Brygge i Oslo är ett känt exempel där man skapade en 12 kilometer lång pir med utomhusmöbler som får sällskap av affärer och restauranger.
Tryggare Sverige berättar att “funktioner och aktiviteter i det offentliga rummet skapar en bra mix av människor”. Det har “en god effekt på kriminalitet och narkotikahandel och bidrar även till en ökad trygghet”.
Vill du veta mer har Tryggare Sverige tillsammans med 70 andra deltagare skapat en omfattande handbok med namnet Placemaking in the Nordics.
Begränsa parkeringsmöjligheter och minska trafikflöden
För den som inte kan bygga en 12 kilometer lång pir finns enklare åtgärder som har effekt, till exempel att begränsa parkeringsmöjligheter och minska trafikflöden med fordon.
Det försvårar bland annat handeln med narkotika eftersom den ofta sker från bilar. Om det klientel som vill köpa narkotika måste gå en längre sträcka och visa sig öppet ökar risken för upptäckt vilket har en avkylande effekt.
Denna åtgärd påverkar dock de boende som också får längre att gå, vilket kan skapa irritation. Innan åtgärden införs bör därför en övervägning göras utifrån områdets behov.
De tio vanligaste trygghetsproblemen
Tryggare Sverige listar i sin handledning de 10 vanligaste trygghetsproblemen i utsatta områden. De är i fallande skala:
Narkotikahandel
Gängkriminalitet
Häng i gemensamma utrymmen
Inbrott/olaga intrång
Häng i det offentliga rummet
Brister i kommunikation
Skadegörelse
Klaner/familjer/släktbaserade nätverk
Nedskräpning
Olovlig andrahandsuthyrning
Några av dessa problem har vi diskuterat i denna artikel. Det är inte meningen att en fastighetsägare eller en bostadsrättsförening ska lösa alla dessa problem. Men många åtgärder kan göras i samarbete mellan fastighetsägaren, polisen och lokala föreningar med bra resultat.
Hur går jag vidare?
Åtgärder för ökad trygghet kan vara konkreta, som larm och CCTV-kameror. De kan också vara engagerande, där vi tillsammans skapar en miljö som vi trivs med. Men vad ska du börja med?
Parakey är ett moln- och mobilbaserat, digitalt passersystem. Användare öppnar dörrar, låser upp grindar, manövrerar hissar och liknande med sin mobil. Det är bara att blippa med telefonen eller välja dörr i en app på...
Du har 100 timmar video inspelat från två olika bevakningskameror. Polisen söker efter någon i blå jacka. Kanske gick personen från vänster till höger över parkeringen. Vad gör du? Med smart kamera och videoanalys är...
När det är dags att investera i säkerhet är det många frågor som dyker upp. Vad kostar det? Hur mycket ska jag budgetera för årligt underhåll? I den här artikeln tittar vi närmare på vad...
Vad händer om du har ansvar för 70 nycklar och en av dem försvinner? Vad händer om du får inbrott, och försäkringsbolaget inte betalar ut ersättning? Eller om du köper lås- och larmsystem som inte...
Mobiloperatörerna avvecklar i snabb takt 2G- och 3G-näten. Därför måste all hårdvara som använder dessa nät bytas ut, och i vissa fall måste larmgivare ha nya SIM-kort. Vi frågar Håkan Karlsson, avdelningschef på en av...
I en värld där krav och regelverk för säkerhet ständigt uppdateras måste företag i säkerhetsbranschen, och deras medarbetare, ständigt förnya sina kunskaper. Men hur kan du som kund veta att så sker? Jo, genom att...
Företag och bostadsrättsföreningar gör ofta kostsamma misstag när de ska köpa lås och dörrar. Genom att ställa rätt frågor kan du spara både tid och pengar. Projektören Robert van Hal reder ut begreppen och gör...
Alla tjänar på intelligent kamerabevakning, eller digitala väktare, eftersom tekniken ofta förhindrar att brott ens inträffar. Många vet inte hur långt utvecklingen har gått, vad som går att göra. Det är dessutom billigare än de...
Digitala smarta lås och nycklar blir allt vanligare. När smarta dörrlås kopplas ihop med passagelösningar, säkerhetssystem, behörighetsnivåer, tidsregistrering och bokningssystem blir möjligheterna oändliga. Digitala nycklar används bland annat av hemtjänsten i över 180 kommuner. Här...
Cookies är små textfiler som lagras i din webbläsare när du besöker en hemsida. Det finns permanenta cookies som sparas på din dator eller mobila enhet en bestämd tid. Det finns även tillfälliga cookies som försvinner när du stänger din webbläsare.
Du som användare har möjlighet att blockera och ta bort lagrade cookies. Detta gör du i inställningarna i din webbläsare. Här kan du göra olika anpassningar. Exempelvis är det möjligt att tillåta cookies från betrodda webbplatser. Du kan också göra inställningar så att du aktivt får acceptera varje ny cookie som en webbplats skickar till din dator.
Vi använder cookies i syfte att förbättra vår hemsidan och göra ditt besök på vår hemsida till en bättre upplevelse.
Nödvändiga Cookies (Förstapartscookies)
Nödvändiga cookies bör alltid vara aktiverade så att vi kan spara dina inställningar för cookie-inställningar.
Cookies för statistik och marknadsföring (Tredjepartscookies)
Denna webbplats använder Google Analytics och Matomo för att samla in information såsom antalet besökare på webbplats och de mest populära sidorna. Denna webbplats använder också Insight Tag för LinkedIn och Facebook Pixel för att leverera annonser som är mer relevanta för dig och dina intressen.
Din information kan även hanteras och lagras av tredje part när du använder eller tillåter delningsfunktioner på sidan.
Att hålla dessa cookies aktiverade, hjälper oss att förbättra vår webbplats och vår riktade marknadsföring.
Aktivera nödvändiga cookies först så att vi kan spara dina preferenser!
Här kan du läsa hela vår Cookiepolicy
En cookie är en textfil med information som lagras på din dator eller den enhet du använder för att besöka en webbsida. Cookie-filen innehåller vanligtvis namnet på den webbplats som den kommer ifrån och livslängden (d.v.s. hur länge den kommer att lagras på din enhet) samt ett värde som vanligtvis är ett slumpmässigt genererat unikt nummer.
Cookies används för att effektivisera funktionaliteten som är kopplad till en webbsida men även för att samla in information till ägaren av webbplatsen. Cookies möjliggör bättre kundanpassningar på webbplatsen då det går att hålla isär användare från varandra och därmed skapa en mer skräddarsydd upplevelse av webbplatsen.
VAD ANVÄNDER SAFETEAM COOKIES TILL
SafeTeam använder cookies för att vår webbplats ska fungera korrekt vid användande av funktioner och navigering på webbplatsen. Detta för att förbättra din upplevelse och för att individualisera framtida besök genom att komma ihåg dina användarpreferenser. Vi använder även cookies för marknadsföring, detta för att optimera och anpassa kvaliteten på våra tjänster för dig som besökare. Vidare används cookies för att sammanställa anonym, aggregerad statistik för att förstå hur användare nyttjar webbplatsen.
Det finns cookies som sparas under en längre tid på din enhet men även cookies som sparas temporärt i minnet på den enhet du använder, så kallade sessionscookies. Den typ av cookie som sparas under en längre tid har ett i förväg bestämt utgångsdatum medan sessionscookien försvinner så fort du stängt din webbläsare. Cookies kan även fördelas enligt förstapartscookies och tredjepartscookies: en förstapartscookie sätts av innehavaren av webbplatsen medan en tredjepartscookie sätts av en annan webbplats, t.ex. en statistiksida som vill se hur ofta besökare klickar på en viss länk.
Genom inställningar i din webbläsare kan du undgå att cookies sparas i din dator när du besöker vår sida, du kan även ta bort cookies som redan finns sparade. Att blockera cookies kan emellertid försämra funktionalitet och användarupplevelsen av vår webbsida.
TYPER AV COOKIES SAFETEAM ANVÄNDER PÅ VÅR WEBBPLATS
Långvariga cookies, d.v.s. cookies som sparar en fil under en längre tid på din dator. Långvariga cookies används exempelvis med funktioner som beskriver vilken information som är ny sedan du sist besökte oss. Hur länge cookien ligger kvar på din enhet beror på livstiden på den specifika cookien och din webbläsares inställningar.
Sessions-cookies, d.v.s. cookies som tillfälligt lagras i din dators minne medan du besöker vår webbplats. Sessions-cookies används till exempel för att fastställa om du är inloggad på vår webbplats samt för att anpassa innehållet på webbplatsen baserat på dina tidigare gjorda val.
Tredjepartscookies, d.v.s. cookies som tillhör andra domäner än de som visas i adressfältet. Vi använder tredjepartscookies från Google Analytics och Matomo: Webbanalysverktyg som inhämtar data om hur webbplatsen används. Samt så använder vi tredjepartcookies från Insight Tag för LinkedIn och Facebook Pixel för att leverera annonser som är mer relevanta för dig och dina intressen.
BLOCKERAR OCH/ELLER TAR BORT COOKIES
De flesta webbläsare har en standardinställning som accepterar användningen av cookies. Du kan ändra dessa inställningar så att du som användare varnas så fort en cookie skickas till din dator eller skapa en huvudregel som innebär att cookies blockeras. Du kan även välja att radera alla de cookies som finns lagrade på din enhet.
Hur du tar bort lagrade cookies eller ändrar inställningarna för cookies anges i instruktionerna till webbläsaren. Om du använder olika enheter för att se och få tillgång till Webbplatserna (till exempel din dator, smartphone, surfplatta etc.) måste du se till att webbläsaren på varje enhet justeras efter dina önskemål gällande cookies.
Observera att om du väljer att inte tillåta lagring av cookies är det möjligt att du inte kan använda alla delar av vår webbplats.
GODKÄNNANDE AV COOKIES
Genom att använda cookies kan vi på SafeTeam förbättra din användarupplevelse av vår hemsida. Genom att använda den här webbplatsen godkänner du att vi:
Samlar information om hur vår webbplats används, exempelvis antal besök och vilka av sidorna som besöks.
Lagrar information om vilken webbläsare och maskinvara som används vid besök på webbplatsen.
Vissa cookies upphör när du stänger din webbläsare. Andra sparas i månader.
På denna webbplatsen används följande cookies från externa tjänster:
Google Analytics och Matomo: Webbanalysverktyg som inhämtar data om hur webbplatsen används. Data som lagras är exempelvis information om vilka sidor som besökts, hur länge besök på enskilda sidor varar samt vilket land som besökaren kommer ifrån.
Sessions-cookie: Håller reda på om du är inloggad på vår webbplats samt för att anpassa innehållet på webbplatsen baserat på dina tidigare gjorda val.
Cookie notice accepted: Den här cookien indikerar att du godkänner användandet av cookies på vår webbplats. Den sätts automatiskt när du stänger popupen med cookiesinformation.
Insight Tag för LinkedIn och Facebook Pixel: Tredjepartscookie som används för digital marknadsföring.