Skräddarsydd kamerabevakning skyddar er brf

Okända personer som sover i portar, skadegörelse i gemensamma utrymmen och felaktig sophantering är bara några av de problem som kan skapa otrygghet och onödiga kostnader för en bostadsrättsförening. Med kamerabevakning kan er brf trygga de boende, förebygga brott och kapa kostnader.

SafeTeam är en certifierad anläggarfirma av CCTV med över 50 år i säkerhetsbranschen och erbjuder skräddarsydda kameralösningar.

Hur ser det ut i er Brf?

Certifierad anläggarfirma av CCTV

Ikon från SCAB Behörig ingenjör CCTV

Vanliga problem som kamerabevakning i er bostadsrättsförening löser

En bostadsrättsförenings gemensamma utrymmen blir ofta måltavlor för oönskade aktiviteter. Att de boende ska känna sig trygga och att brott både ska kunna förebyggas och klaras upp bör vara högsta prioritet för varje bostadsrättsförening.

Här nedan har vi listat vanliga problem kring trygghet och säkerhet som bostadsrättsföreningar kan stöta på:

 • obehöriga personer i trapphus, soprum eller cykelrum
 • personer som sover i porten
 • skadegörelse
 • felaktig sophantering
 • stöld och inbrott
 • otrygg miljö i garaget.

Med hjälp av kamerabevakning kan er bostadsrättsförening avskräcka obehöriga från att vistas inom byggnaden, förebygga inbrott, stöld och skadegörelse samt bidra till att eventuella brott klaras upp. Kamerabevakning av soprum i er brf kan också visa sig bli en kostnadseffektiv lösning om bostadsrättsföreningen har problem med att grovsopor som exempelvis bildäck, bilbatterier och möbler slängs där. Det finns exempel på föreningar som betalat upp till 60 000 kronor per år för bortforsling av grovsopor.

Exempel på lämpliga platser för kamerabevakning

 • soprum
 • garage
 • cykelrum
 • förrådsutrymmen
 • entréer.

Regler för kameraövervakning inom en bostadsrättsförening

Många som vi möter undrar om det krävs tillstånd för kamerabevakning och det korta svaret är att det beror på. Vanligtvis kräver kamerabevakning av soprum i er brf eller installation av kameror i garaget inget tillstånd, men det måste bedömas från fall till fall.

För att installera kameraövervakning i en bostadsrättsförening måste vissa regler och riktlinjer följas. Regler för kameraövervakning inom en bostadsrättsförening inkluderar tydlig skyltning, ett beslut från en stämma där samtliga närvarande bifallit förslaget och en garanti om att övervakningsmaterialet lagras säkert. Ni ska också ha gjort en utredning som visar att behovet av övervakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Verkar det komplicerat? SafeTeam hjälper er att förstå kamerabevakningslagen och följa alla regler för kameraövervakning inom er bostadsrättsförening.

Skräddarsydd kameraövervakning för er bostadsrättsförening

SafeTeam är en certifierad anläggarfirma och i våra team arbetar behöriga ingenjörer inom CCTV. Vi är inte bundna till något fabrikat utan samarbetar med pålitliga tillverkare för att kunna skräddarsy en lösning för kameraövervakning i er bostadsrättsförening. Därför kan vi erbjuda allt från enkla, robusta kameralösningar till smart kameraövervakning.

Skillnaden mellan traditionella övervakningskameror och smarta kameror handlar om hur stor del mänskliga åtgärder som krävs. Medan traditionella övervakningskameror registrerar händelser och kräver att en människa upptäcker avvikelser kan smart kameraövervakning, även kallad kameraövervakning med videoanalys, larma utifrån bestämda parametrar. Det kan gälla exempelvis avvikande rörelsemönster och onormal aktivitet i ett område. Dessa smarta system kan exempelvis ge realtidsnotiser vid rörelsedetektion, vilket möjliggör en proaktiv hantering av säkerhetsfrågor.

Utöver kamerabevakning har vi kapaciteten att knyta samman kameralösningen med andra säkerhetssystem såsom passersystem och larm för att skapa en heltäckande säkerhetslösning. Vi kan också erbjuda Kamera Online, en tjänst som ger er kontroll över kamerabevakningen, gör det möjligt att verifiera falsklarm och lagrar materialet säkert på vår server.

Inga kameror idag?

Tänk på detta innan installation

Funderar ni på att installera kameraövervakning i er bostadsrättsförening för att öka tryggheten? Då kan det vara smart att diskutera följande punkter i er förening inför ert beslut:

 • Vad är syftet med bevakningen?
 • Hur många kameror behövs och var ska de placeras?
 • Hur och hur länge ska övervakningsmaterial sparas?
 • Hur ska boende informeras och involveras i processen?

Oavsett om ni har en tydlig bild av ett framtida kamerasystem eller behöver hjälp att hitta en lösning som uppfyller era krav och behov, kan vi hjälpa er bostadsrättsförening med kamerabevakning. Vi erbjuder allt från rådgivning till installation och service.

Varför välja SafeTeam för kameraövervakning i er bostadsrättsförening?

Med över 50 års erfarenhet, certifierad personal och en djup förståelse för unika säkerhetsbehov i bostadsrättsföreningar, är SafeTeam din pålitliga partner. Vi brinner för att ge Service i Särklass vilket också visar sig i mätningar – vi har alltid hög kundnöjdhet i våra NKI-undersökningar. Kontakta oss för en skräddarsydd kamerabevakning av er brf.

 

Uppgradera nuvarande kameralösning

Framtidssäkra ert kamerasystem med SafeTeam

Med tiden utvecklas tekniken och det gör även bostadsrättsföreningens säkerhetsutmaningar. Därför är det viktigt att regelbundet se över säkerhetssystemet så att det fortsätter att möta era behov. Som er partner i säkerhet hjälper vi er att uppgradera eller serva er nuvarande kameralösning, oavsett fabrikat och tidigare installatör.

Vi kan även hjälpa er bostadsrättsförening att integrera kamerabevakning med ett larmsystem eller uppgradera er lösning till smart kamerabevakning med videoanalys om ni vill. Hör av er till oss på SafeTeam så hjälper vi er till en anpassad säkerhetslösning.

Kamerabevakningstillverkare vi samarbetar med

SafeTeam installerar bevakningskameror av marknadens alla etablerade märken:

 • Axis
 • Avigilon
 • Milestone
 • Flir
 • ExacqVision.

Möjlighet att integrera övrig säkerhetsteknik med er kameraanläggning

Genom att integrera er kameralösning med övriga säkerhetssystem i fastigheten får ni ut maximalt av er kamerabevakning för er bostadsrättsförening (Brf). Har ni frågor om hur era kameror kan kommunicera och samverka med annan säkerhetsteknik? Kontakta oss för att nyttja vår breda kompetens inom säkerhetsområdet!

 • Kamerabevakning + Inbrottslarm + Brandlarm

  Om ni integrerar er kamerabevakning med inbrottslarm och brandlarm kan onödiga falsklarm enkelt undvikas eftersom ni snabbt kan se på era kamerabilder om det finns behov av utryckning.

 • Kamerabevakning + Porttelefoni

  Kamerabevakning kan fungera som en kommunikationskanal med besökare i bild och med ljud. Med hjälp av livebilder på era besökare får ni bättre kontroll på vem eller vilka som släpps in.

 • Kamerabevakning + Passersystem + Larm

  Om ert säkerhetssystem är totalt integrerat kan en kedja av automatiska åtgärder kopplas samman. Det innebär att ett aktiverat larm både kan påverka tillträdesstyrning av dörrar och starta kamerabevakning. Om larmet aktiveras notifieras fastighetens ägare eller larmcentralen.

Några av våra kunder

Vanliga frågor om kamerabevakning för BRF

 • Får man ha övervakningskamera i bostadsrätt?

  Ja, men det kräver samtycke från styrelsen och boende samt att vissa regler och riktlinjer följs.

 • Får bostadsrättsföreningar sätta upp kameror?

  Ja, bostadsrättsföreningar får sätta upp kameror för att öka säkerheten, under förutsättning att de följer gällande lagar och regler: Dataskyddsförordningen (GDPR), Brottsdatalagen och Kamerabevakningslagen.

 • Hur länge får man spara kameraövervakning?

  Vanligtvis får övervakningsmaterial sparas i högst 72 timmar, men det kan variera beroende på lokala förutsättningar. Kontakta oss för rådgivning och installation av kamerabevakning i er brf.

Har du en annan fråga?

Vi är 200 medarbetare på SafeTeam som gärna svarar på dina frågor. Ring oss eller fyll i formuläret nedan!

Larmtekniker svarar på frågor om larm och CCTV

Vill du veta mer?

Vi delar gärna med oss av vår kunskap. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.